14. позив Унеско Међународног фонда за културну разноликост

До 16. маја 2023. године, Унеско ће примати предлоге пројеката у оквиру 14. Позива за аплицирање за средства Међународног фонда за културну разноликост (у даљем тексту Фонд). Фонд је успостављен Конвенцијом о заштити и унапређењу разноликости културних израза (2005) и подржава појаву динамичног културног сектора у земљама у развоју.

14. poziv UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost

Право пријаве имају органи јавних власти, јавне институције и невладине организације из земаља у развоју које су чланице Конвенције 2005 (међу којима је и Србија), као и међународне невладине организације регистроване у земљама потписницама Конвенције 2005.

Пројекти морају јасно довести до структурних промена кроз:

  • увођење и/или разраду практичних политика и стратегија које имају директан и структурни утицај на стварање, производњу, дистрибуцију и приступ разноликим културним изразима
  • јачање вештина у јавном сектору и организацијама цивилног друштва за подршку одрживим локалним и регионалним културним индустријама и тржиштима у земљама у развоју.

Сви пројекти би у крајњем исходу требало да допринесу одрживом креативном екосистему и Агенди Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године.

Од 2010. године, Фонд је уложио преко 10 милиона америчких долара за финансирање 140 пројеката у 69 земаља у развоју, као подршку креативној економији и инклузивном и одрживом економском расту у креативним и културним индустријама. Ове различите иницијативе допринеле су развоју и спровођењу културних политика, јачању културног предузетништва и професионалних обука, приступа новим тржиштима и учешћа у културном животу. Погледајте преглед подржаних пројеката.

Максимални износ средстава који се може потраживати по пројекту је 100.000 америчких долара. Период имплементације пројеката је између 12 и 24 месеца, са почетком реализације најраније од априла 2024. године. На конкурс се аплицира путем електронске платформе, а пријаве се попуњавају на енглеском или француском језику. Крајњи рок за слање пријава је до поднева 16. маја 2023. године.

Додатне информације о врстама прихватљивих пројеката и начину аплицирања преузмите ОВДЕ.

14. poziv UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost

Календар

Нема резултата.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

Књижевни конкурс НОВИЦА ТАДИЋ

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве