24.12. 2015. Предавање „Грађанска слава – заборављен обичај“

20. децембра 2015.

Предавање „Грађанска слава – заборављен обичај“ одржано је 24. децембра од 12 часова у Заводу за проучавање културног развитка (Београд, Риге од Фере 4).
О слави и својим искуствима говорила је домаћица Марина Лукић Цветић, в.д. директора Завода за проучавање културног развитка у чему јој се придружио гост, уметник Танасије Стојић Рузмарин. Приказан је и документарни филм „Три реда колача“, који је снимио Народни музеј Краљеву, у сарадњи са координаторком за нематеријално културно наслеђе Снежаном Ашанин из Чачка.

slava_web

„Слава је први предлог из Србије који се нашао на светској листи Нематеријалног културног наслеђа. Постоји више врста слава: сеоске, градске, манастирске,породичне, еснафске, заветне…а циљ им је исти – да се испоштује светитељ, традиција, породица, преци и да буде напретка и здравља. Ако питате свештенике на који начин да прославите славу, добићете исти одговор, да славу чине колач, жито и свећа, а остало је како се може и колико се има. Како изгледају данашње славе у градским условима то сви знамо. Очигледна су претеривања у спремању хране и пића, гужва, брзина, измештања кућног амбијента у кафану уз непримерену музику и скупе неадекватне поклоне“, објашњава Марина Лукић Цветић.

small_3

Она подсећа да се до педесетих година прошлог века, у градовима су се прослављале славе много примереније, лепше, елегантније и једноставније. Гости су могли да поразговарају међусобно и са домаћинима, послужење је било одабрано, а поклони се нису носили или нешто тек толико да не будете празне руке.

У Краљеву, у породици Цветић, обновљен је обичај грађанске славе и већ четврту годину слави се на тај начин.
„Пре свега припреми се колач, жито и свећа. Домаћин ујутру иде у цркву да свештеник пресече колач. У 12. часова је породични ручак, а од 17. часова долазе гости у визиту, где се служе по одређеном реду. Прво се изнесе жито, затим слатко, послужи се ситним колачима, обично три пута, а затим стиже, кафа, ликер, чаша вина… Грађански обичаји у адекватном амбијенту могу обогатити туристичке садржаје, рецимо начини послуживања слатког, кувања кафе, послужење колачима што ће свакако дати нове идеје“, сматра Марина Лукић Цветић.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка