Премијера филма „Уметност у доба кризе и ратова: поглед из данашњице“ Завода за проучавање културног развитка

27. априла 2020.

Завод за проучавање културног развитка ће у среду 29. априла у 20 часова премијерно емитовати филм на свом Јутјуб каналу „Уметност у доба кризе и ратова: поглед из данашњице“, посвећен конференцији „Београдски контрапункт“.

У полусатном филму учествују међународно признати књижевници Хабиб Ахмадзаде из Ирана, Џанг Ђићијанг из Кине, Герман Садулајев из Русије, Слободан Деспот из Швајцарске и Мухарем Баздуљ из Србије и, као уводничари и модератори редитељ Емир Кустурица и министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосаљевић.

Фото Завод: Учесници Контрапунктa, аутор Митар Митровић

Учесници филма говоре о могућности уметности да осмисли живот и да смисао људском страдању у ратовима и друштвеним кризама, као и да помогне у њиховом превладавању, што је посебно актуелна тема у ситуацији у којој се тренутно налази цео свет.

 

Фото Завод: Потписивање декларације, аутор Митар Митровић

„Београдски контрапункт“ је међународна конференција покренута на иницијативу Министарства културе и информисања Републике Србије и у организацији Завода за проучавање културног развитка, први пут је одржана 2017. године. Њен циљ је да у Београду окупи значајне уметнике из различитих делова света и омогући дијалог о најважнијим питањима нашег времена.
„Београдски конрапункт“ посвећен теми „Уметност у доба кризе и ратова: поглед из данашњице“ одржан је 17. и 18. јуна 2019. године у Југословнеској кинотеци.

 

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка