50 година Завода за проучавање културног развитка

7. септембра 2017.

Завод за проучавање културног развитка је основан 20. априла 1967. године као јединствена установа културе са мисијом да континуирано спроводи научна, примењена и акциона истраживања у различитим областима културе кроз призме социологије културе, антропологије и студија културе те на тај начин даје потпору културној политици заснованој на чињеницама. Током 50 година рада Завод је (био) кућа бројним истраживачима  различитих академских профила. Интердисциплинарност истраживачких тимова обезбеђивала је и некада а и данас је то пракса, свеобухватност погледа и анализа које су од кључног значаја за развој те свепрожимајуће сфере живота људи и друштва – културе. Истраживачки подухвати почињу и завршавају се у сенци винове лозе која још од 1928. године чини простор Завода благотворним. Истраживачке подухвате прате трибине, симпозијуми и други скупови на којима се живо дебатује о различитим темама културе у најширем смислу појма култура. Такође, галерија Завода је простор у коме су своја гледишта различитих аспеката културе давали бројни млади и неафирмисани али и познати, за савремену уметност, важни уметници.

Јубилеј 50 година Завода за проучавање културног развитка, управо имајући у виду ширину рада Завода, замишљен је као низ догађаја који ће се одиграти у Заводу током 2017. године.

Координатор: др Слободан Мрђа

Сарадници: др Биљана Јокић, др Маша Вукановић, мр Драгана Мартиновић, мр Маја Тодоровић, Бојана Субашић, Богдана Опачић, Маја Маринковић, Пеђа Пивљанин, Синиша Стефановић, Маријана Узуновски, Дејан Загорац и Јелена Вујановић.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка