Друштвене мреже

Београдски контрапункт 2017. године – Шта књижевност може у данашњем времену?

8. септембра 2017.

„Београдски контрапункт 2017“ је вишејезична публикација посвећена истоименој међународној конференцији одржаној 2017. године у Београду, на иницијативу Министарства културе и информисања Републике Србије.

Циљ пројекта је да се подстакну критичка промишљања о (савременом) свету и променама које се у њему одвијају. Окосницу пројекта чинио је дводневни скуп на коме су учествовали књижевници светског гласа. У две дневне сесије, они су домаћој јавности приближити своја гледишта о питањима којима су се и сами бавили, а која су и током читаве историје будила знатижељу и подстицала писце да у својим делима дају тумачења – питањима слободе и њеног ограничавања, моралу и етици у  друштву, складу живота са процесима и променама у природи. Ова питања су и данас, у контекстима еколошких, социо-економских, политичких и културних процеса у свету, изузетно актуелна.

Зашто баш „београдски” контрапункт? Јер Београд је место контрапункта, било и остало. Београд је навикао да буде позорница, не само судара него и сусрета. Свако потпуниjе сагледа себе у сусрету са другим. Књижевно стварање и слободно мишљење на том темељу гради ширину и дубину упознавања света времена. Београдски контрапункт је и замишљен да буде показни пример уверења да је човек биће разговора и да у разговору свако може да потврди своју истину, а да не одбаци истину другог. То је вештина коју ће, ове године, показати Петер Хандке, Милован Данојлић, Jy Хуа, Фредерик Бегбеде, Захар Прилепин и њихови домаћини, Емир Кустурица и Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, покретач идеје о „Београдском контрапункту”.

Преузмите публикацију.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка