Даринка Слијепчевић, „Обличја“

15. априла 2015.

Изложба академског сликара Даринке Слијепчевић биће отворена у четвртак, 16-ог априла 2015. године у 19. часова у Галерији Завода за проучавање културног развитка.

Даринка Слијепчевић кроз сликарство жели да нас уведе у свој илузорни свет, да пробуди наша естетска чула и интересовање за уметност.
Својим специфичним и експерименталним коришћењем боје и материјала, као и смелим оркестрирањем површина, она успоставља хармонију на слици, одређује јој лик и физиономију.

Стварајући у духу енформела и проналазећи лепоту у унутарњим доживљајима, црпи инспирацију из природе, сакралног света и свакодневице. Елементи слике су сведени до апстракције како не би утицали на перцепцију посматрача и уводили га у процес аутоматског размишљања. Даринка жели да наведе посматрача да активно размишља о слици остављајући му простора да самостално пронађе емоцију са којом ће се идентификовати. (Душан Невајда)

front

Даринка Слијепчевић је рођена у Смедереву 1990. године. Основну школу, као и Гимназију завршила је у родном граду. У овом периоду активно учествује у локалној радионици за децу и младе, где развија таленат и започиње да експериментише са различитим ликовним техникама.
Године 2008. уписује Факултет примењених уметности у Београду, одсек за примењено сликарство. Основне академске студије завршила је на истом смеру 2012. године у класи професора Мирослава Лазовића и стекла звање дипломираног примењеног уметника. Марта месеца 2014. године отвара прву самосталну, мултимедијалну изложбу у галерији савремене уметности Смедерево. Учествовала је на многобројним колективним изложбама и излагала у Музеју примењених уметности у Београду, Београдском студентском граду и регионалном центру за младе таленте „Михајло Пупин” у Панчеву, а својим мозаицима представила се и на интернационалном сајму камена у Крагујевцу.
Током студија имала је прилику да се ангажује у оквиру бројних друштвених пројеката као и да учествује у изради мозаика од преко 150м² за археолошко-римско налазиште Виминацијум. Уз слике и мозаике, ова уметница иза себе има већ неколико реализованих мурала, а након завршетка студија наставља да развија свој карактеристичан стил коришћењем различитих материјала и мултимедија.

Поставка се може погледати до 29. априла од 10 до 16 часова.

Погледајте део изложених слика

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка