Галерија Завода

6. фебруара 2014.

Протекле 2013. године у Галерији Завода за проучавање културног развитка појачана је излагачка делатност, те је било организовано близу двадесет изложби признатих академских сликара млађе али и старије генерације, као и група уметника, и то из целе Србије. Дакле, може се рећи да је проширена стратегија која је била развијена претходне деценије, а која је била везана за неговање и афирмисање стваралаштва студената београдских уметничких факултета и академија.

Врло пажљиво, уз консултације са Саветом галерије и историчарима уметности (којих у Заводу има четири), настојаћемо да за 2014. годину унапред направимо избор уметника који ће излагати, путем организовања конкурса и стварањем услова за њихово испуњавање.

Још више ћемо тежити да потврдимо изложбену делатност Галерије, али и да је усмеримо ка томе да постане мултифункционални простор, намењен мајсторским радионицама, предавањима, перформансима, видео и филмским пројекцијама. Циљ нам је да Галерија прерасте у динамичан простор продукције и рецепције савремене уметности, место отворене дискусије са уметницима и о уметницима, њиховом раду, о систему тржишта, о односу и улози савремене уметности у друштвеном контексту, са медијима, са другим галеријама – ради побољшања галеријског система Београда и Републике Србије уопште.

Наш дугорочни циљ, који смо почели да остварујемо у протеклој години, јесте да одлучније и организованије допринесемо приближавању визуелне уметности посетиоцима, млађим и старијим, да се повезујемо са градским и републичким установама и манифестацијама у култури и уметности, да „откривамо“ нове уметнике, те да развијемо праву кустоску галеријску праксу у овом простору.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка