Изложба слика М. Којића "Шта се кува"

2. септембра 2015.

Изложба „Шта се кува“ Миодрага Којића биће свечано отворена у четвртак, 3. септембра у 19 сати у Галерији Завода за проучавање културног развитка (Риге од Фере 4, Београд) и може се погледати наредне две недеље.

„Док ходаш улицом информације вриште на тебе са свих страна, из свих могућих праваца. Из тог обиља порука, ако би заиста хтео да на њих обратиш пажњу могао би доста да сазнаш о времену у којем си. Могао би да сазнаш шта се кува!

inside
Серија слика Шта се кува Миодрага Којића бави се опипавањем пулса уличне конверзације, која је у нашем добу постала легитимни пут комуникације међу људима. Графити и уличне инсталације увелико су део дискурса савремене уметности. Транспоновање основних елемената уличне уметности на простор платна је полазна тачка ове серије Којићевих радова. Он помоћу тагова, шаблона, саобраћајних знакова којима свесно мења смисао, креира снажне визуелне представе које су документи времена у којем ствара. На известан начин он измешта делове зидова у простор слике, као одломке стварности који су из реалног простора померени у простор слике. Простор на овим платнима чини се скученим, али површине представљене на овим сликама сугеришу бесконачност зато што се настављају у свим правцима ван површине осликаног простора. Узимајући инспирацију из директног окружења Којић ствара уникатне склопове који су налик на стварност, али ипак чине аутономну стварност апстрактне слике.
Ови радови могу се тумачити на неколико нивоа. Употребом елемената уличне уметности он уводи нова изражајна средства у свој визуелни језик. Такође, као визуелни мислилац, он на идеолошком и филозофском нивоу размишља о консеквенцама информацијске преоптерећености и потреби људи да нешто саопште друштву у којем су. Разнородност визуелних симбола које Којић користи у овој серији слика, за последицу има визуелно динамичне представе које јасно говоре о одабраној тематици и посматрачу шаљу директну поруку о томе Шта се кува на нашим улицама.“ Жељко Дражовић Зед

Миодраг Којић рођен је у Краљеву 1984. Дипломирао је на Високој политехничкој школи, одсек за дизајн, 2012. године. Излагао је на више самосталних и колективних изложби. Поред сликарства бави се цртањем графита већ дуже од једне деценије. Сликарство и уметност цртања графита преплићу се у Којићевом стваралаштву.

Радно време Галерије: радним данима од 10 до 16 часова
Тел: 2637 565, 2638 081

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка