Изложба слика Животина Николића

10. септембра 2014.

У четвртак 07. августа 2014. године у 18h отворена је изложба слика Животина Николића, самоуког ликовног уметника из Јагодине, који већ четири и по деценије презентује свој рад на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству. Изложбу је отворила мр Драгана Мартиновић, теоретичар уметности и медија, истраживач у Заводу за проучавање културног развитка.

„…Најчешће присутни мотиви на сликама Животина Николића су: цвеће, лептири, пчеле, сеоска шумадијска и моравска кућа, плотови, сељаци, гуслари, домаће животиње, воденице, поља, потоци, дрвеће, цркве, обичаји, али најзначајнији мотив, својеврсни симбол свеприсутности, јесте Сунце – по којем је постао препознатљив међу уметницима наиве. Универзални извор живота који покреће остале изворе живота, захваљујући којем се све у природи рађа, живи, доноси плодове, дато је зракасто, грејуће, увек у средишњем делу слике; једнако обасјава свако биће и сваку биљчицу на Земљи, никада не правећи сенке. Подстиче осећање радосне бајковитости, доприноси романтичној идеализацији сеоског екстеријера, појачава колорит повезујући нас са рајским амбијентом, у којем пожелимо да боравимо. Управо у тој вечној сунчевој светлости и топлини, што симболизује чисту духовност, лежи и из ње се црпи сила која покреће на стварање…“.

Отварање изложбе увеличао је речју др Станислав Сташа Живковић, историчар уметности, а промовисана је и монографија о сликару под називом „Сунчани калеидоскоп“, аутора Иване Јовановић, кустоса Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини.

Изложба ће бити отворена до 25. августа 2014. Радно време Галерије: радним данима од 10h до 16h.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка