Трибина Кубанска култура данас

7. јуна 2018.

У Заводу за проучавање културног развитка, 7. јуна 2018. године, одржана је трибина „Кубанска култура данас“, на којој су учествовали Њ.Е. Густаво Триста дел Тодо, амбасадор Републике Кубе у Србији, Франсиско Лопез Сача, писац и театролог са Кубе, филмски редитељ Горан Радовановић и директор Завода др Вук Вукићевић као модератор.

На трибини је било речи о томе како је Куба успела да своју културу учини познатом широм света, шта је на то пресудно утицало, који део кубанске културе привлачи највише пажње и на који начин Куба улаже у своју културу, шта су приоритети у самој земљи, а шта на међународном плану.

Њ.Е. Густаво Триста дел Тодо је говорио о основним обележјима културне политике Републике Кубе која је усмерена подједнако на допринос развоју друштва, очување националне независности, заштиту културног наслеђа и подстицање стваралаштва, посебно младих стваралаца.

Франсиско Лопез Сача је у свом излагању дао пресек важнијих периода кубанске културе у последњих више од пола века и истакао важност културе на Куби, као и значај културе за одржање ове земље упркос њеном тешком политичком и друштвено-економском положају.

Горан Радовановић је говорио о свом доживљају Кубе, на којој је боравио режирајући документарни филм „Фидел, па шта буде“ и као предавач на познатој Међународној школи за филм и телевизију, при чему је посебно скренуо пажњу на својеврсни „култ образовања“ и велико уважавање према уметности и уметницима које постоји у овој земљи.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка