Министар Вукосављевић уручио награду „Новица Тадићˮ Владани Перлић

18. септембра 2020.
Министар културе и информисања Владан Вукосављевић уручио је данас књижевну награду „Новица Тадићˮ Владани Перлић из Бањa Луке, за рукопис „Dolce vita”. Том
приликом министар Вукосављевић напоменуо је да „када се, у једном непоетском времену, о поезији пише, када се о поезији мисли и ствара и када се песници негују и подстичу, то може да значи само да друштво није пресекло сваку везу са својим животодавним коренимаˮ и додао да се нада да неће доћи до депоетизације друштва и заједнице јер у супротном то друштво престаће да постоји.
„Верујем да ће поезија наставити да живи ˮ, рекао је министар и изразио наду да ће године које су испред нас давати, захваљујући квалитету лауреата, снагу и додатни замах песничкој награди „Новица Тадићˮ а да ће сама награда бити изазов за младе песнике у времену које је неповољно за поетски дискурс.
„Поезија остаје инспирација, остаје мотив, поезија је репер живота, без поезије не можемо, а са поезијом морамо, желимо и хоћемоˮ, закључио је Вукосављевић.
Комисија у саставу др Јана Алексић, др Недељка Бјелановић, Миломир Гавриловић, Никола Маринковић и др Драган Хамовић разматрала је 37 приспелих рукописа аутора до 35 година из Србије, Републике Српске, Црне Горе и расејања. Поред награђеног, у ужи избор издвојени су рукописи Слободана Калиновића из Вршца, Снежане Николић из Драгиња и Милице Шпадијер из Београда.
Председник комисије др Драган Хамовић нагласио је да се рукопис младе песникиње Владане Перлић издвојио „поетичком доследношћу на нивоу збирке као целине, ауторском инвенцијом, упечатљивом и сложеном сликом света, у широком изражајном регистру од лирске рањивости до хумораˮ.
Добитници награде Владани Перлић уручени су диплома и плакета са ликом Новице Тадића, рад студената Факултета примењених уметности, комплет Сабраних песама Новице Тадића, и књиге из претходног кола едиције „Присустваˮ. Млада песникиња захвалила се Министарству културе и информисања и министру Вукосављевићу, жирију, уредницима, рецезентима и Заводу за проучавање културног развитка.
Свечаности у Министарству присуствовали су и Зорица Тадић, супруга Новице Тадића и директор Завода за проучавање културног развитка Вук Вукићевић.
Књижевни конкурс „Новица Тадићˮ покренут је 2018. године на иницијативу Министарства културе и информисања, као мера подршке поезији млађих аутора у знак сећања на великог песника. Старосна граница за учешће на Конкурсу је до 35 година, будући да је Тадић управо у тој години живота објавио своју прву књигу поезије. Поред дипломе и плакете, главни део награде чини објављивање изабраних рукописа у едицији „Присустваˮ, названој према Тадићевој првој збирци. Oрганизатор конкурса и издавач едиције је Завод за проучавање културног развитка.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка