Nacionalna prezentacija UNESKO indikatora doprinosa kulture razvoju

Презентација резултата пројекта на тему доприноса културе развоју, односно Унеско ЦДИС методологијe (Culture for Development Indicators, Unesco), одржана je  у уторак, 28. јануара 2020. године са почетком у 12 часова, у Заводу за проучавање културног развитка, Риге од Фере број 4. Заједно са Министарством културе и информисања, Завод остварује вишедеценијску сарадњу са Унеском и од 2010. године је и Национална контакт тачка за Конвенцију о заштити и унапређењу разноликости културних израза.

Национална презентација резултата пројекта имплементације УНЕСКО Индикатора доприноса културе развоју у Србији била је прилика да се о култури разговара у контексту њене повезаности са другим областима (економија, образовање, социјална партиципација, владине политике, наслеђе, родна равноправност и медији) и конкретних показатеља њеног доприноса друштвеном развоју Србије.

Детаљне резултате имплементације Унеско методологије доприноса културе развоју – UNESCO Culture for Development Indicators, можете прочитати у оквиру Техничког извештаја и Аналитичког извештаја (на српском језику), односно Analytical Brief  (на енглеском језику).

На презентацији је изложена и нова Унеско методологија за мерење доприноса културе остваривању Агенде одрживог развоја 2030 (UNESCO Culture2030Indicators), која ће ускоро бити имплементирана у Србији (https://whc.unesco.org/en/culture2030indicators).

Присутнима се обратила госпођа Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, председавајућа Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030, Асја Драча Мунтеан, помоћница министра, Министарство културе и информисања, Синиша Шешум, шеф УНЕСКО канцеларије у Сарајеву и Вук Вукићевић директор  Завода за проучавање културног развитка.  Бојана Субашић, истраживач Завода, представила је резултате имплементације ЦДИС вишедимензионалне методологије, док су нову Унеско методологију за мерење доприноса културе остваривању Агенде одрживог развоја 2030 (UNESCO Culture2030Indicators) представили Алма Мрган-Слипичевић, ЦДИС координатор и господин Синиша Шешум.

Календар

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве