Награда „Новица Тадић“ у 2020. години

3. априла 2020.

Награда се додељује у знак сећања на песника Новицу Тадића, чији је опус обележио српску поезију на размеђу 20. и 21. века и чији ауторски статус превладава све поетичке и друге поделе на актуелној књижевној сцени, а у циљу подстицања стваралаштва младих песника на српском језику.

Награда има два циља, а то су чување успомене на овог песника и указивање на значај и вредност поезије у ширем смислу. Такође, награда ће значајно допринети промовисању уметности и стваралаштва младих, промовисању поезије и неговању српског језика и писма.

Књижевни конкурс „Новица Тадић“, на иницијативу Министарства културе и информисања, покренут је 2018. године као мера подршке поезији млађих аутора, а у знак сећања на великог песника нашег доба.

Главни део награде чини објављивање изабраних рукописа у едицији „Присуства“, названој према Тадићевој првој збирци. Право учешћа на конкурсу имају сви песници који у тренутку расписивања конкурса нису навршили више од 35 година живота и који пишу на српском језику, без обзира у којој држави живе.

Награду је до сада добило шест аутора и ауторки, чији су рукописи са успехом објављени у едицији „Присуства“.

Песнички рукопис под радним насловом „Dolce vita“ Владане Перлић из Бање Луке изабран је као најбољи на трећем по реду конкурсу за младе песнике „Новица Тадић“ који расписује Завод за проучавање културног развитка, под покровитељством Министарства културе и информисања.

Награђени рукопис се, према образложењу комисије, издвојио поетичком доследношћу на нивоу збирке као целине, ауторском инвенцијом, упечатљивом и сложеном сликом света, у широком изражајном регистру од лирске рањивости до хумора.

Комисија у саставу: др Јана Алексић, др Недељка Бјелановић, Миломир Гавриловић, Никола Маринковић и др Драган Хамовић, разматрала је 37 приспелих рукописа, аутора до 35 година из Србије, Српске, Црне Горе и расејања. У ужи избор, издвојени су рукописи Слободана Калиновића из Вршца, Снежане Николић из Драгиња и Милице Шпадијер из Београда.

Координатор: Владимир Коларић

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка