Одржана конференција Београдски контрапункт 2020.

19. јуна 2020.

У четвртак, 18. јуна у 20 часова, на Јутјуб каналу Завода за проучавање културног развитка  приказана је конференција Београдски контрапункт 2020, посвећена теми „Уметност и мит данас“. Међународна конференција Београдски контрапункт одржава се од 2017. године, али, због услова изазваних пандемијом, први пут у онлајн формату.

О теми конференције разговарали су књижевници Дмитриј Данилов (Русија), Едуардо Мога (Шпанија), Теа Обрехт (САД), Александар Прокопиев (Северна Македонија), Верн Тисен (Канада) и Ханес Хофбауер (Аустрија), уз редитеља Емира Кустурицу и министра културе и информисања Републике Србије Владана Вукосављевића у улози уводничара и модератора.

На овогодишњој коференцији, саговорници су преиспитивали улогу уметника и уметности у стварању али и у преиспитивању и разградњи митова. Мит је „прича коју причамо себи“, један од начина на који себе видимо и себи објашњавамо свет у ком живимо; он такође игра велику улогу у формирању колективних идентитета, политичких заједница и политичке моћи. Поред живости митског наслеђа у свим светским културама, саговорници су истакли како постоје и митови нашег времена, укључујући и „инстант“ митове, намењене конкретним политичким циљевима.

Значајан део разговора био је посвећен кризи изазваној пандемијом вируса корона, поводом које су разматране митске основе проблема избора између слободе и безбедности, као и наратива о крају света. Митови се обнављају и стварају у временима криза и преокрета, и криза изазвана вирусом корона не само да призива апокалиптична сценарија, већ актуализује и питање о новим путевима развоја на цивилизацијском нивоу, па и нивоу свеукупног човечанства. Како је истакнуто, уметност може имати значајну улогу у отпору манипулацијама којима смо изложени на глобалном нивоу, а у којима важну улогу игра и инструментализација мита и митских образаца мишљења и делања, али уметност у митовима може пронаћи и подстицај за отпор наметнутим истинама и односима моћи, кроз веру у вредност личног чина и људског стваралаштва.

Снимак је у целини могуће погледати на https://www.youtube.com/watch?v=M-4PvVKcSjU, док ће наредних дана бити доступни и снимци на језицима учесника конференције: енглеском, шпанском и руском.

„Београдски контрапункт“, у организацији Министарства културе и информисања Републике Србије као покретача и Завода за проучавање културног развитка као реализатора, је међународни скуп чији је циљ да окупи уметнике и мислиоце из различитих делова света, који својим радом значајно доприносе разумевању савремених светских токова, односно ситуације у којој се човек налази у данашњем времену.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка