Друштвене мреже

Отварање изложбе "Три града"

1. јуна 2012.

Завод за проучавање културног развитка,
Риге од Фере 4.
1. јун 2012 у 19.30

Аутори:

Александра Шарановић (рођ. 1966. у Београду) дипломирала на Факултету ликовних уметности 1988, магистрирала 1990. Члан УЛУС-а од 1989. Излаже самостално и колективно од 1985. Ради у звању професора за предмете Цртање и Сликање на Високој школи струковних студија „Београдска политехника“.
Новица Бабовић (рођ. 1967. у Земуну). Бави се мултимедијалним стваралаштвом, филмом и скулптуром, истражујући различите медије и технике. Члан је УЛУС-а од 2004. године. У статусу самосталног уметника од 2007. Живи и ради у Земуну.
Драгана Пајковић Додиг (рођ. 1968. у Београду). Факултет ликовних уметности у Београду, дипломирала 1998. године, члан УЛУС-а од 1999. године. Као самостални уметник, живи и ради у Београду.

Изложба је настала из потребе да се крене у потрагу за емоцијом коју је Град сакрио. Налажењем фрагмената који се налазе у артефактима града материјализују се сећања која ОН носи. Град нас је формирао. Као невидљива сила или какав древни ауторитет, усмеравао је обликовање личних поетика и утицао на стварање својеврсних визуелних кодова.
Спајањем путања, у промишљању о Граду, сусрећу се три уметника у поетикама визуелног и визибилног. Временски и вредносни, емотивни и архетипски лукови се преплићу и у тачкама спајања налази се језгро заједничког рада и излагања. Сан о симболима – структури – сакривеном ткиву Града, води их ка материјализацији њихових поетика и потреби да своје радове укрсте, сусретну, приближе и провере њихову аутентичност у комуникацији са публиком.
У циклусу „Градски анђео “Александра Шарановић се поиграва традиционалним представљањем људског тела, сводећи фигуру на знак или фрагмент и те рашчлањене форме “анђела чувара” смешта у имагинарни и меланхолични простор (град). Тематски их дефинише као симболе четири елемента: ”Ветар” (ваздух), “Чувар сна” (земља), “Чувар моста” (вода) и “Сагоревање” (ватра).
Црни и бели цртежи у сагласју са сликама монохроматског колорита, Драгане Пајковић Додиг представљају драгоцени терет емоција, калиграфију у покушају – опис Града. Не треба му дешифровање, већ само директно препознавање. Најдубљи слојеви из којих потичу и у које се код посматрача настањују – ослобођени су нарације – преостаје само утисак, само енергија.
Новица Бабовић – циклус “Град”. Трагајући ка новим међупросторним својствима, Новица Бабовић укршта личну и колективну меморију Града пратећи путању емотивног нуклеуса. У тачкама додира препознаје пулсирање живог ткива облика, симбола и знакова. Пропуштајући их кроз филтер варијација, открива њихов јавни и тајни живот.

Добродошли у откривање Три града!

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка