Представљена апликација за мобилне телефоне „Квиз знања из српске културе”

2. јула 2020.

На данашњој конференцији за медије Министарства културе и информисања представљена је апликација за мобилне телефоне: „Квиз знања из српске културе”, израђена према идеји и на иницијативу Министарства, и уз подршку Завода за проучавање културног развитка.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић нагласио је да се овај занимљиви квиз културом бави на један нетипичан, забаван начин, али чији је смисао да проширује подручје знања. Идеја водиља пројекта била је да се у низу забавних апликација које користе и млади и стари уведе садржај који ће допринети укупној суми знања из тако сложене и богате области као што је српска култура. Министар је рекао и да је апликација већ недељу дана доступна на Google play продавници. Квиз тренутно садржи 439 питања, подељених у три области: културно наслеђе, уметност и култура и културна историја, а у плану је да их буде преко хиљаду, што ће га учини правом ризницом знања. Вукосављевић је додао како се инсистирало на томе да питања не буду лака, јер смисао игре није да донесе нове брзе прсте, већ да се повећа ниво знања. Онај ко буде у више наврата користио апликацију може значајно да прошири своја знања, јер се у склопу одговора могу прочитати и занимљивости, а сталним увођењем нових питања, квизу ће се давати на динамици.

Министар Вукосављевић истакао је да су питања могла бити конципирана и из области опште културе, али се намерно задржало на српској култури односно српском културном простору, јер информација и знања из ове области никад довољно: „Нешто се научи кроз школски систем, нешто кроз медије, али читав низ великана српске културе и историје релативно су непознати широј публици и ми верујемо да овај забавни и квалитетно урађени квиз може да допринесе подизању знања из ове области на виши ниво.”

На крају свог обраћања министар Вукосављевић је казао да је квиз намењен свим узрастима и нашим људима на свим меридијанима, те пожелео корисницима добру забаву, која ће уједно донети жељено проширивање знања, што јесте био основни циљ креирања апликације.

Помоћник министра за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва Дејан Масликовић је напоменуо да је Министарство културе и информисања у протекле четири године активно учествовало у процесу дигитализације, једном од важнијих циљева Владе. Оно што је највидљивије јесу културни садржаји које су могли да конзумирају у време ванредног стања, када је дигитални формат био једини доступан. Интернет и друштвене мреже биле су преплављене садржајима из области културе и уметности, рекао је Масликовић и додао да се као један од најзанимљивијих производа рада на дигитализацији појављује квиз који грађанима Србије и свим нашим људима који живе ван земље чини доступним знања из области српске културе. Масликовић је истакао да је при изради квиза коришћена најсавременија технологија, укључујући вештачку интелигенцију, јер апликација нпр. памти питање на које није дат тачан одговор и понавља га до тренутка док се оно не реши, што је најједноставнији начин учења. Према његовим речима развој квиза биће настављен, као и разговори са ресором просвете да се квиз, као једно од главних дидактичких средстава, уврсти у предмет „Дигитални свет”, и то како за тестирање ученика тако и за стицање нових знања на атрактивнији, једноставнији и пријемчивији начин.

Директор Завода за проучавање културног развитка Вук Вукићевић изразио је задовољство што је његова установа имала прилику да пружи стручну помоћ при изради квиза и истакао да се овај пројекат у плановима Завода надовезује на пројекат „Временске линије културе Републике Србије и Срба ван матице”, на првом месту захваљујући технологији односно платформи која омогућава популаризацију српске културе широм Србије али и ван ње. Вукићевић је нагласио да је овај пројекат замишљен као трајан, што значи да ће питања у континуитету бити додавана. У плану је да се у будућности, поред заступљене три, у квизу развијају питања и из многих других области, уз могућност избора и теме али и нивоа знања. Планиране су и награде, за оне који буду имали изузетне резултате и то нпр. карте за позоришта, улазнице за музеје и сл.

с лева на десно: Дејан Масликовић, помоћник министра за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва, Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка

Представник фирме „Футуринг” која је развила апликацију, Иван Пантовић, образложио је основна „правила игре” тј. елементе апликације: пријављивање са податком о узрасту, што даље опредељује „тежину” питања, тј. ниво знања, избор између опције „вежба” или опције „тест”, као и четири вида помоћи при решавању теста: „50/50”, помоћ пријатеља, помоћ публике која симулира статистички одговор, као и продужетак времена. За учеснике квиза формирана је и ранг листа, која функционише по принципу сабирања броја тестова, као и просечног времена потребног за решавање.

др Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка

У времену у коме jе култура суочена с великим изазовима и када на глобалном нивоу преовлађују садржаји који доводе у питање не само њен смисао већ и сам опстанак, важно је подсетити се на животни значај културе за сваког појединца и заједницу којој припада, а овај квиз омогућава свим учесницима да на занимљив начин прошире своја знања о култури Србије.

 

Апликација је доступна на следећим линковима:

Google play:  https://play.google.com/store/apps/details?id=rs.gov.kultura.kviz

App Store:  https://apps.apple.com/app/id1517935018

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка