„Beogradski kontrapunkt“ u Politici

8. September 2021.

Štampani dodatak posvećen petom jubilarnom „Beogradskom kontrapunktu“ biće objavljen u subotu, 11. septembra u vikend izdanju „Politike“. U transkriptu konferencije Andrić: nasleđe – KUDA DALjE? donosimo vam odgovore na značajna pitanja o kulturnoj poetici Andrića, kao i razmišljanja učesnika o njegovoj transideološkoj poziciji kao svojevrsnom znaku pored puta i potencijalnom odgovoru na pitanje: kuda dalje.

BEOGRADSKI KONTRAPUNKT u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao pokretača i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka kao realizatora, obeležio je 60-godišnjicu dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću, čija se književna dela i dalje objavljuju širom sveta.

Pozdravnu reč onlajn publici i učesnicima uputila je Maja Gojković, potpredsednica vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja. O temi konferencije razgovarali su eminentni gosti iz regiona: Elizabeta Šeleva, poznata književnica i univerzitetska profesorka iz Severne Makedonije; Miro Vuksanović, akademik i predsednik UO Andrićeve zadužbine; Đorđe Matić, istaknuti pesnik i esejista iz Hrvatske; Zoran Milutinović, profesor južnoslovenskih književnosti na Univerzitetskom koledžu London.

Specijalni gost bio je profesor dr. Darko Tanasković, čuveni orijentalista i bivši ambasador u Republici Turskoj, Azerbejdžanu i Vatikanu i ambasador Srbije pri Unesku. Moderator „Beogradskog kontrapunkta“ bio je Aleksandar Gajšek , novinar i autor čuvene emisije „Agape“.

Pdf. izdanje možete preuzeti na sledećem linku: Beogradski kontrapunkt – štampani dodatak.

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка