DA LI SU VIZUELNE UMETNICE DOVOLJNO VIDLJIVE?

3. October 2022.

Rezultati kvantitativnog i kvalitativnog istraživanja pod nazivom „Identiteti žene u savremenom vizuelnom stvaralaštvu“, uz davanje preporuka o korišćenju rezultata istraživanja u praksi, predstavljeni su u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul). Ovo istraživanje je sprovedeno u okviru umetničkog projekta „Uspon žene u kulturi na Zapadnom Balkanu“, inicijatorke Biljane Jotić, istoričarke umetnosti, nezavisne kustoskinje i posvećen je ulozi i značaju žene u oblikovanju kulturne i društvene stvarnosti. U istraživanju je učestvovalo 30 kustoskinja i 265 vizuelnih umetnica iz pet zemalja regiona.

Marko Krstić, direktor Zaprokula, pozdravljajući prisutne na početku promocije, naglasio je da je ovo jedan od primera aktivnosti Zaprokula kojom se otvaramo prema široj  kao i  stručnoj javnosti i medijima, želeći da rezultati koje predstavljamo imaju u vidu svi oni kojima su važni u daljim aktivnostima u kulturi, umetnosti, nauci.

Biljana Jotić, autor projekta, a sada i direktor Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu,  predstavila je  trogodišnje aktivnosti sprovedene u okviru  projekta i  istakla  važnost rezultata istraživanja u budućim aktivnostima kustoskinja, umetnica, ali i izraženu potrebu za umrežavanjem i saradnjom. Pored toga, Biljana Jotić je naglasila da je jedan od  najvećih rezultata izuzetno povećana medijska vidljivost vizuelnih umetnica, kako kroz izložbe tako i kroz njihovu međusobnu saradnju uspostavljenu u toku projekta.

Tatjana Jokanović, viša savetnica u Kancelariji poverenika za zaštitu ravnopravnosti je uputila sve čestitke za ono što je bio predmet ovog istraživanja ističući da je je ono izuzetno korisno i značajno za sagledavanje stanja i dalje  aktivnosti  Kancelarije. Istraživanje pokazuje da se, kada je reč o rodnoj ravnopravnosti ukazje na to da ima nade i da se prakse mogu pomerati, posebno kada su u pitanju vizuelne umetnice, institucije i kustoskinje. Zajednička akivnost, ujedinjavanje oko toga da radimo na podizanju sveti o rodnoj ravnopravnosi u svim oblastima izuzetno važna, a aktivnost Zaprokula na planu istraživanja treba da se nastavi jer je dragoceno za sve koji treba da u svom radu koriste ove rezultate.

Dragana Martinović, istraživač u Zavprokula koja je sprovela ovo istraživanje, predstavila je rezultate istraživanja koji su izuzetno važni u budućim kustoskim, umetničkim, institucionalnim i vaninstitucionalnim praksama izdvojivši kao glavnu preporuku svim nivoima vlasti važnost preduzimanja mera za povećanje vidljivosti vizuelnih umetnica u javnosti, kod publike, u medijima, u društvu, odnosno za stvaranje jednakih mogućnosti i polaznih tačaka za oba pola/roda, u smislu napredovanja i promocije njihovog stvaralaštva.

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка