Dobitnici nagrade za mlade pesnike „Novica Tadić“

17. July 2021.

Književna nagrada za mlade pesnike „Novica Tadić“, koju na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije dodeljuje Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, 2021. godine pripala je Velimiru Kneževiću, za rukopis „Slušni aparat“, Tijani Sladoje, za rukopis „Oderotine“ i Jeleni Kalajdžiji, za rukopis „Nisposlati sebesvoj“.

U obrazloženju komisije u sastavu Srba Ignjatović, Mirko Demić, Žarko Milenković, Želidrag Nikčević i Vesna Trijić, između ostalog se navodi: „Probrani jezik, uobličen i dosledan pesnički postupak, kao i celovita kompozicija, upečatljive su odlike rukopisa „Slušni aparat“. U rukopisu „Oderotine“, lirski subjekt uspeva da svoj dubok egzistencijalni nemir i neprestane sumnje preobrazi u prodoran pesnički izraz. Rukopis „Nisposlati sebesvoj“ odlikuje pesnički glas u kojem su prepleteni eruditni naboj, igra i ironija, sve do autoironije.“

Nagrađena autori će dobiti diplomu i plaketu s likom Novice Tadića i ravnopravan novčani iznos, a u ediciji „Prisustva“, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, biće objavljen nagrađeni rukopisi.

Odluka komisije o dobitnicima 2021.

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка