Dodatak u „Politici“ o četvrtom „Beogradskom kontrapunktu“

24. July 2020.

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će u subotu, 25. jula u izdanju „Politike“ biti objavljen dodatak na 24 strane posvećen četvrtom „Beogradskom kontrapunktu“ pod nazivom „Umetnost i mit danas“,  održanom  9. juna 2020. godine, zbog pandemije u onlajn formatu.

O temi konferencije razgovarali su književnici Dmitrij Danilov (Rusija), Eduardo Moga (Španija), Tea Obreht (SAD), Aleksandar Prokopiev (Severna Makedonija), Vern Tisen (Kanada) i Hanes Hofbauer (Austrija), uz reditelja Emira Kusturicu i ministra kulture i informisanja Republike Srbije Vladana Vukosavljevića u ulozi uvodničara i moderatora.

Na ovogodišnjoj koferenciji, sagovornici su preispitivali ulogu umetnika i umetnosti u stvaranju, ali i u preispitivanju i razgradnji mitova. Mit je „priča koju pričamo sebi“, jedan od načina na koji sebe vidimo i sebi objašnjavamo svet u kom živimo; on takođe igravažnu  ulogu u formiranju kolektivnih identiteta, političkih zajednica i političke moći. Pored živosti mitskog nasleđa u svim svetskim kulturama, sagovornici su istakli kako postoje i mitovi našeg vremena, uključujući i „instant“ mitove, namenjene konkretnim političkim ciljevima.

Značajan deo razgovora bio je posvećen krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, povodom koje su razmatrane mitske osnove problema izbora između slobode i bezbednosti, kao i narativa o kraju sveta. Mitovi se obnavljaju i stvaraju u vremenima kriza i preokreta, i kriza izazvana virusom korona ne samo da priziva apokaliptična scenarija, već aktualizuje i pitanje o novim putevima razvoja na civilizacijskom nivou, pa i nivou sveukupnog čovečanstva. Kako je istaknuto, umetnost može imati značajnu ulogu u otporu manipulacijama kojima smo izloženi na globalnom nivou, a u kojima važnu ulogu igra i instrumentalizacija mita i mitskih obrazaca mišljenja i delanja, ali umetnost u mitovima može pronaći i podsticaj za otpor nametnutim istinama i odnosima moći, kroz veru u vrednost ličnog čina i ljudskog stvaralaštva.

„Beogradski kontrapunkt“, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao pokretača i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka kao realizatora, je međunarodni skup čiji je cilj da okupi umetnike i mislioce iz različitih delova sveta, koji svojim radom značajno doprinose razumevanju savremenih svetskih tokova, odnosno situacije u kojoj se čovek nalazi u današnjem vremenu.

Snimak ovogodišnje  konferencije je u celini moguće pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=M-4PvVKcSjU, a dostupni su i snimci na jezicima učesnika konferencije: engleskom, španskom i ruskom.

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка