Emisija „Trezora“ povodom monografije o vranjskom muzičkom nasleđu

24. February 2021.

Povodom izlaska iz štampe knjige „Vranjsko muzičko nasleđe“ Marije Vitas, u petak 26. februara 2021. godine u 6:25 i 02:00 časova na Drugom programu Radio televizije Srbije biće emitovana emisija „Trezora“ posebno posvećena ovoj publikaciji, kao i onlajn promociji održanoj na Fejsbuk stranici Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.


Luksuzna dvojezična monografija „Vranjsko muzičko nasleđe“ u izdanju Grada Vranja i Zavoda, objavljena uz podršku Ministarstva kulture i informisanja izrađena je povodom članstva Grada Vranja u Mreži kreativnih gradova Uneska. Ova međunarodna organizacija je 2019. godine uvrstila Vranje među 66 kreativnih gradova za oblast muzike. Uneskova mreža je tada brojala 245 svetskih gradova koji svoj razvoj zasnivaju na kreativnosti u različitim oblastima: muzika, stari zanati i narodna umetnost, dizajn, film, književnost, digitalna umetnost i gastronomija, a koji postavljaju kulturu u središte svojih razvojnih strategija. Vranje je time postalo prvi grad iz Srbije koji je stupio u članstvo ove veoma važne mreže u oblasti kulture.
Monografija „Vranjsko muzičko nasleđe“ sa pratećim muzičkim CD-om, nastala ovim povodom nudi obuhvatan pregled bogate muzičke tradicije Vranja, sa naglaskom na gradskoj pesmi. Opsežan rad na pripremi ove knjige podrazumevao je i stručnu recenziju, uredničku redakturu, prevod teksta na engleski jezik, kao i prikupljanje ilustracija. U svojoj recenziji dr Dimitrije Golemović navodi: „Knjiga Marije Vitas poseduje sve osobine solidne hronike tradicionalne muzike Vranja, posmatrane kroz prostornu i vremensku perspektivu. Ona obiluje nizom dragocenih detalja, koji su ukomponovani u skladnu i preglednu celinu, što joj omogućava da bude i naučna, a i popularna, pa tako i dostupna širokom krugu čitalaca”.
Na onlaj promociji održanoj 24. decembra 2020. učestvovali su dr Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, Zorica Jović, zamenica gradonačelnika Vranja, Branimir Stošić Kace, umetnik, Ivana Tasić, umetnica, dr Vladimir Kolarić, urednik monografije i Marija Vitas, autorka. Moderator događaja bio je dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda.
Redakcija za istoriografiju RTS-a dobila je celovit snimak onlajn promocije i prilagodila ga za televizijsko emitovanje dodajući ilustracije iz monografije, kao i iz Programskog arhiva televizije. Zahvaljujemo Redakciji emisije „Trezor“ na podršci i interesovanju za rad Zavoda, kao i na dosadašnjoj uspešnoj saradnji.

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка