FILM SLIKA LJUDE

22. July 2022.

U srcu Dorćola, u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul), otpočeo je ekskluzivni program Letnjih grifonskih noći specijalnim izdanjem tribine „Hrišćanstvo i film“ na kojoj je gost bio čuveni reditelj Milutin Petrović. Moderator tribine Vladimir Kolarić je sa poznatim rediteljem razgovao o scenama suđenja Isusu Hristu i hrišćanstvu u holivudskim ostvarenjima, kao i o različitim rediteljskim rešenjima u filmskim ostvarenjima našeg gosta.

Uz inserte iz filmova „Stradanje Isusovo“ Mela Gibsona, „Tri kuma“ Džona Forda i „Agi i Ema“ našeg gosta, publika, u kojoj su bile mnoge poznate ličnosti iz sveta kulture, pozorišta i filma, uživala je u razgovoru na temu filmova rađenih prema Jevanđelju, o klasičnom Holivudu i praktičnim viđenjima hrišćanstva.

Milutin Petrović je ovom prilikom istakao da „film slika ljude, kroz film mi zaista vidimo ta bića. Ti ljudi moraju da poseduju određene glumačke veštine, ali to nije ono što glumci misle da je zaista važno kod njih. Oni potpuno uđu u oblak svoje delatnosti i iz njega ponekad teško mogu da izađu. Od priče o sinu Božjem, pretpostaviti je da nema veće, nema preciznije priče, nema bolje dramaturgije…“

„Tajna umetnosti, kao i tajna večnog života predstavlja jednu opštost i to što moramo među sobom da delimo, kao istinu i evharistiju“, zaključio je na samom kraju moderator Vladimir Kolarić.

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка