Indikatori uticaja kulture na razvoj (UNESCO Culture for Development Indicators)

15. January 2020.

U periodu od 2015 do 2018. godine Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, uz podršku mreže saradnika i relevantnih institucija, razvitka su realizovali projekat implementacije Unesko metodologije Indikatori uticaja kulture na razvoj (UNESCO Culture for Development Indicators). Inovativna i multidimenzionalna Unesko metodologija omogućila je uvid u razvojne aspekte kulture, i to preko 22 indikatora grupisanih u 7 dimenzija, odnosno oblasti sa kojima kultura gradi bliske veze (ekonomija, obrazovanje, mediji, upravljanje, baština, participacija, rodna ravnopravnost). Ovo je značajan iskorak u istraživačkoj praksi u kulturi koji ne sagledava kulturu samo per se, već i u kontekstu njene veze sa drugim oblastima, a zahvaljujući razrađenoj operacionalizaciji omogućava merenje njenog doprinosa društvenom i privrednom razvoju. Značajan doprinos projektu dale su brojne institucije i organizacije: Republički zavod za statistiku, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Privredna komora Srbije, Grupa za kreativnu ekonomiju, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Prezentacija rezultata realizacije CDIS metodologije održana je u januaru 2020. godine i predstavlja osnov za implementaciju novog metodološkog alata u Srbiji za praćenje razvojnih dimenzija kulture i njenog doprinosa ciljevima održivog razvoja pod nazivom Tematski indikatori za kulturu u Agendi 2030 – Culture 2030 Indicators.

Detaljne rezultate implementacije Unesko metodologije doprinosa kulture razvoju, možete pročitati u okviru Tehničkog i Analitičkog izveštaja (na srpskom jeziku), a pregled ključnih nalaza u kratkoj prezentaciji rezultata.

Tehnički izveštaj preuzmite ovde.

Analitički izveštaj na srpskom jeziku preuzmite ovde.

Analitički izveštaj na engleskom jeziku preuzmite ovde.

Prezentaciju rezultata realizacije CDIS metodologije preuzmite ovde.

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка