Kulturno bogatstvo regiona Južne i Istočne Srbije

29. June 2012.

Autori: Bojana Subašić, Marijana Milankov, Manuela Graf

U junu 2012. godine u prostorijama Zavoda održana je prezentacija publikacije Kulturno bogatstvo regiona Južne i Istočne Srbije na kojoj su predstavljeni rezultati zavodskog istraživanja o kulturnim potencijalima Regiona (projekat mapiranje resursa kulture regiona Južne i Istočne Srbije). Naime, polazeći od evropske NUTS regionalne klasifikacije osnovna ideja projekta je jačanje razvoja regiona kroz kapacitete sektora kulture i promociju kulturnog bogatstva. Mapiranjem kulturnih resursa stvara se dalja mogućnost razvoja kulturnog turizma koji postaje sve važniji segment ukupnog turističkog tržišta. U fokusu istraživanja bili su muzeji i turističke organizacije koji su popunjavali specijalizovani upitnik na temu kulturnog turizma.

Projekat je započet u regionu čiji je stepen razvijenosti ispod republičkog proseka bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika. Iz grupe izrazito nedovoljno razvijenih jedinica lokalne samouprave, čiji je stepen razvijenosti ispod 60 % republičkog proseka, čak 62% se nalazi u regionu Južne i Istočne Srbije. S druge strane, ovaj region je izuzetno bogat prirodnom i kulturnom baštinom. Zato je jako važno iskoristiti postojeće kapacitete iz domena kulture, odnosno staviti kulturu u funkciju ekonomskog i održivog razvoja regiona.

Analiza kulturnih aktera i kulturnih dobara Regiona predstavljala razvojni dokument koji otvara dalje mogućnosti promocije kulturnog blaga, razvoja saradnje među gradovima i nosiocima oblasti kulture i turizma. Deo publikacije posvećen je putevima kulture kao savremenom načinu promocije.

Komparativno-analitički dokument dopunjen je grafičkim mapama kulturnih i turističkih potencijala i kapaciteta, kao svojevrstan doprinos Zavoda promociji kulture.

Preuzmite publikaciju: Kulturno bogatstvo regiona Južne i Istočne Srbije

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка