Ministar Vukosavljević uručio nagradu „Novica Tadićˮ Vladani Perlić

18. September 2020.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uručio je danas književnu nagradu „Novica Tadićˮ Vladani Perlić iz Banja Luke, za rukopis „Dolce vita”. Tom
prilikom ministar Vukosavljević napomenuo je da „kada se, u jednom nepoetskom vremenu, o poeziji piše, kada se o poeziji misli i stvara i kada se pesnici neguju i podstiču, to može da znači samo da društvo nije preseklo svaku vezu sa svojim životodavnim korenimaˮ i dodao da se nada da neće doći do depoetizacije društva i zajednice jer u suprotnom to društvo prestaće da postoji.
„Verujem da će poezija nastaviti da živi ˮ, rekao je ministar i izrazio nadu da će godine koje su ispred nas davati, zahvaljujući kvalitetu laureata, snagu i dodatni zamah pesničkoj nagradi „Novica Tadićˮ a da će sama nagrada biti izazov za mlade pesnike u vremenu koje je nepovoljno za poetski diskurs.
„Poezija ostaje inspiracija, ostaje motiv, poezija je reper života, bez poezije ne možemo, a sa poezijom moramo, želimo i hoćemoˮ, zaključio je Vukosavljević.
Komisija u sastavu dr Jana Aleksić, dr Nedeljka Bjelanović, Milomir Gavrilović, Nikola Marinković i dr Dragan Hamović razmatrala je 37 prispelih rukopisa autora do 35 godina iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasejanja. Pored nagrađenog, u uži izbor izdvojeni su rukopisi Slobodana Kalinovića iz Vršca, Snežane Nikolić iz Draginja i Milice Špadijer iz Beograda.
Predsednik komisije dr Dragan Hamović naglasio je da se rukopis mlade pesnikinje Vladane Perlić izdvojio „poetičkom doslednošću na nivou zbirke kao celine, autorskom invencijom, upečatljivom i složenom slikom sveta, u širokom izražajnom registru od lirske ranjivosti do humoraˮ.
Dobitnici nagrade Vladani Perlić uručeni su diploma i plaketa sa likom Novice Tadića, rad studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, komplet Sabranih pesama Novice Tadića, i knjige iz prethodnog kola edicije „Prisustvaˮ. Mlada pesnikinja zahvalila se Ministarstvu kulture i informisanja i ministru Vukosavljeviću, žiriju, urednicima, recezentima i Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.
Svečanosti u Ministarstvu prisustvovali su i Zorica Tadić, supruga Novice Tadića i direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vuk Vukićević.
Književni konkurs „Novica Tadićˮ pokrenut je 2018. godine na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja, kao mera podrške poeziji mlađih autora u znak sećanja na velikog pesnika. Starosna granica za učešće na Konkursu je do 35 godina, budući da je Tadić upravo u toj godini života objavio svoju prvu knjigu poezije. Pored diplome i plakete, glavni deo nagrade čini objavljivanje izabranih rukopisa u ediciji „Prisustvaˮ, nazvanoj prema Tadićevoj prvoj zbirci. Organizator konkursa i izdavač edicije je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка