Monografija „Vranjsko muzičko nasleđe“

3. July 2020.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u saradnji sa Gradom Vranjem izradio je dvojezičnu ilustrovanu monografiju „Vranjsko muzičko nasleđe“ autora, etnomuzikologa Marije Vitas, na engleskom i srpskom.

Monografija je osmišljena sa ciljem da odgovori na izazov Unesko Mreže kreativnih gradova, u kojoj je Vranje našlo svoje mesto zahvaljujući instirativnim melosu i bogatom muzičkom nasleđu starogradskog sevdaha.

Istorijska, muzička priča o evoluciji vranjske gradske pesme napisana je lepršavim i interesantnim jezikom koji oslikava minula vremena sevdaha, muzike i „tople krvi“, ali su u monografiji, u posebnom delu, predstavljeni i neki novi prepoznatljivi muzički sadržaji Grada Vranja poput trubača i zapaženog festivala, kojim se Vranjanci izrazito ponose, Piano Summer.

„Vranjsko muzičko nasleđe“ je knjiga izgrađena studiozno i uključuje prateći CD sa odabranim vranjskim pesmama, koje čitalac sluša i upija dok otkriva zanimljivosti vranjskog sevdaha. Publikacija se je na jednom mestu sistematično okupila bogatu istorijsku, sociološku i muzičku građu.

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка