Na konferenciji “Digitalni imunitet – medijska kultura u digitalnom dobu” predstavljeni rezultati istraživanja Zaprokula

16. June 2022.

U Konaku kneginje Ljubice u Beogradu održana konferencija „Digitalni imunitet – medijska kultura u digitalnom dobu“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Konferenciju posvećenu unapređenju medijske pismenosti u Srbiji otvorila je Slavica Trifunović, pomoćnica ministra za informisanje i medije Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Marko Krstić, direktor Zavoda za proučavanja kulturnog razvitka (ZAPROKUL) i Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) predstavili trenutno stanje u našoj zemlji.

Krstić je govorio o medijskoj pismenosti i medijskim navikama gimnazijalaca u Beogradu gde je istraživanje Zaprokul-a pokazalo da se ovom temom moramo ozbiljnije baviti kako bi mlade generacije koristili digitalne alate na pravi način.

Mladi najviše koriste društvene mreže Instagram i TikTok, većina njih smatra da može da prepozna lažnu vest i zna šta je propaganda i spinovanje, pokazali su rezultati istraživanja.

“Praćenje medijske pismenosti gimnazijalaca će se nastaviti i u narednom periodu”, rekao je Krstić.

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка