Nacionalna prezentacija UNESKO indikatora doprinosa kulture razvoju

28. January 2020.

Prezentacija rezultata projekta na temu doprinosa kulture razvoju, odnosno Unesko CDIS metodologije (Culture for Development Indicators, Unesco), održana je  u utorak, 28. januara 2020. godine sa početkom u 12 časova, u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, Rige od Fere broj 4. Zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja, Zavod ostvaruje višedecenijsku saradnju sa Uneskom i od 2010. godine je i Nacionalna kontakt tačka za Konvenciju o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza.

Nacionalna prezentacija rezultata projekta implementacije UNESKO Indikatora doprinosa kulture razvoju u Srbiji bila je prilika da se o kulturi razgovara u kontekstu njene povezanosti sa drugim oblastima (ekonomija, obrazovanje, socijalna participacija, vladine politike, nasleđe, rodna ravnopravnost i mediji) i konkretnih pokazatelja njenog doprinosa društvenom razvoju Srbije.

Detaljne rezultate implementacije Unesko metodologije doprinosa kulture razvoju – UNESCO Culture for Development Indicators, možete pročitati u okviru Tehničkog izveštaja i Analitičkog izveštaja (na srpskom jeziku), odnosno Analytical Brief (na engleskom jeziku).

Na prezentaciji je izložena i nova Unesko metodologija za merenje doprinosa kulture ostvarivanju Agende održivog razvoja 2030 (UNESCO Culture2030Indicators), koja će uskoro biti implementirana u Srbiji (https://whc.unesco.org/en/culture2030indicators).

Prisutnima se obratila gospođa Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, predsedavajuća Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030, Asja Drača Muntean, pomoćnica ministra, Ministarstvo kulture i informisanja, Siniša Šešum, šef UNESKO kancelarije u Sarajevu i Vuk Vukićević direktor  Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.  Bojana Subašić, istraživač Zavoda, predstavila je rezultate implementacije CDIS višedimenzionalne metodologije, dok su novu Unesko metodologiju za merenje doprinosa kulture ostvarivanju Agende održivog razvoja 2030 (UNESCO Culture2030Indicators) predstavili Alma Mrgan-Slipičević, CDIS koordinator i gospodin Siniša Šešum.

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка