Nacionalni portal za kulturu Republike Srbije

3. February 2020.

U vreme kada internet portali predstavljaju značajna mesta na globalnoj mreži, sve više se nameće potreba za nacionalnim portalima za kulturu. Pojedine zemlje već neko vreme rade na razvoju takvih portala koji pružaju sveobuhvatne informacije o nacionalnoj kulturi kroz više različitih informacionih celina i aplikacija.

Portal kulture Srbije će predstaviti savremeno stvaralaštvo i kulturno nasleđe, institucije kulture i značajne lokalitete, i time postati jedinstvena tačka za pristup  potrebnim informacijama o kulturnom životu u Srbiji. Portal će, između ostalog, sadržati i adresar ustanova kulture. On će biti mesto susreta aktera kulturnog života i zainteresovane javnosti, ali i neka vrsta servisa za subjekte u kulturi jer će moći da dođu do informacija koje mogu da podrže i podstaknu njihove aktivnosti.

Cilj je prvenstveno da se kultura Srbije promoviše i učini što vidljivijom, da se institucije kulture i kulturna ponuda približe svim građanima i turistima, da se omogući lakša komunikacija i razmena ideja među akterima u kulturi.

U skladu sa planiranim aktivnostima digitalizacije na državnom nivou, izrada Portala kulture Srbije predstavlja izuzetno važan segment digitalizacije u sektoru kulture. Postojanje sveobuhvatnih informacija o nacionalnoj kulturi kroz više različitih informacionih celina i aplikacija u informatičkoj eri i na globalnoj mreži će omogućiti vidljivost i promociju kulture Srbije u inostranstvu, sa jedne strane, i lakšu komunikaciju i razmenu ideja među akterima u kulturi Srbije, sa druge strane. Planirana sredstva su potrebna za programiranje portala i pripremu tekstova za portal na stranim jezicima, uz potrebnu tehničku opremu i adekvatne softverske pakete.

Koordinator: Vladimir Kolarić i Slobodan Mrđa

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка