Novi 166. broj časopisa Kultura, teme su: Rijaliti programi u Srbiji i Metodologija savremenih društvenih istraživanja

31. July 2020.

Iz štampe je izašao novi 166. broj časopisa Kultura, koji obrađuje dve teme a to su Rijaliti programi u Srbiji, koju je priredio prof. dr Goran Gavrić i Metodologija savremenih društvenih istraživanja koju je uredila prof. dr Snežana Stojšin. Osim pomenute dve tematske rubrike u 166. broju su i sporedne ali redovne rubrike Istraživanja, Osvrti i Prikazi.

Ceo broj možete pogledati na sajtu časopisa Kultura putem linka:
http://www.casopiskultura.rs/Magazine/ShowPDF?magazineid=176, sadržaj broja je dostupan na internet stranici: http://www.casopiskultura.rs/Magazine/Details?magazineId=176.
Putem mobilne aplikacije “Časopis Kultura”, dostupne u Google Play prodavnici, možete pronaći željene brojeve časopisa, pregledati ih ili preuzeti u PDF formatu.

„U Srbiji je rijaliti program zaživeo sa „Velikim bratom“, izumom Holanđanina Džona de Mola, i to kao svojevrsni eksperiment kojem su prethodila istraživanja savremenih umetnika na koji način policija i službe obezbeđenja koriste video kamere; iz toga je proizašlo kreiranje prostora u koji svako dolazi da bi bio viđen, to jest, da bi video druge. U međuvremenu, mnoge okolnosti su se menjale, kako na globalnom nivou tako i u Srbiji, pa su posle „Velikog Brata“ rijaliti programi u našoj zemlji u priličnoj meri evoluirali i poprimili forme koje izlaze iz okvira rijalitija, usvajajući širok spektar uglavnom negativnih uticaja iz različitih sfera društva“ navodi prof. dr Goran Gavrić, urednik teme Rijaliti programi u Srbiji.

„Svaki naučnik koji se, između ostalog, bavi empirijskim istraživanjima društvenih pojava zna koliko je puta sebi postavio pitanje: kako da uradim istraživanje, odnosno, koji je najbolji način da uradim istraživanje? Traženje odgovora na ovo pitanje naučnike uvek, ili bar tada, podseća na značaj metodologije, odnosno na značaj bavljenja metodološkim problemima i pitanjima. U tematskom poglavlju Metodologija savremenih društvenih istraživanja: problemi i perspektive, autori tekstova su tražili odgovore na pitanja kako saznati istinu, kako najadekvatnije operacionalizovati složene pojmove, kako primeniti metod slučaja u istraživanjima različitih društvenih pojava (od marginalizovanih grupa, preko fabrika, poljoprivrede i sl.), kako meriti u društvenim naukama, bavili su se problemom uzorka u istraživanjima društvenih problema, problemima vizuelnih istraživanja, a zatim su tražili kako primeniti neke postupke u različitim istraživanjima“ ističe prof. dr Snežana Stojšin, urednica teme Metodologija savremenih društvenih istraživanja.

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка