NOVO „ČIPOVANJE“ U ZAPROKULU

23. November 2022.

Novi ČIP 2, još jedno veče „Čitanja I Proze“ održaće se u petak, 25. novembra u 19 časova u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul). Nakon izuzetno uspešnog prvog ciklusa tribina javnih čitanja u Zaprokulu na kojima je publika upoznata sa savremenim mladim srpskim pesnicima, drugi ciklus tribina ČIP nam predstavlja savremenu mladu proznu scenu. Za razliku od mladih pesnika koji često imaju prilike da se javnim čitanjima predstave publici, grupna prozna čitanja, pogotovo mladih autora, su znatno ređa. Možda se u tome i nalazi razlog za jedan od paradoksa savremene srpske književne scene.
Naime, iako je proza kod publike znatno popularnija, mladi prozni stvaraoci su mnogo manje prisutni i prepoznati u kulturnoj javnosti. Upravo zato Zavod za proučavanje kultunog razvitka otvara svoja vrata i za mladu i najmlađu srpsku prozu. Tokom višemesečnog tribinskog ciklusa u Zavodu će nam se predstaviti i već afirmisani mladi književnici, ali i oni koji tek počinju da objavljuju u periodici i na različitim književnim i kulturnim portalim
UČESNICI su Miloš K. Ilić i Miloš Živković, a kroz mladu proznu scenu druge tribine vodiće nas moderator Marko Avramović, književni kritičar, član žirija Andrićeve nagrade.

Miloš K. Ilić je rođen 1987. godine u Pančevu. U rodnom gradu je pohađao osnovnu i srednju školu. Studirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Objavio je zbirke pripovedaka Priče o pivu (2008) i Umorni kao psi (2017) i roman Deca Nedođina (2022). Diplomska drama Čovek bez mase izvedena je 2013. godine. Autor je i više izvedenih radio drama. Za zbirku priča Umorni kao psi dobio je nagradu „Edo Budiša“ (2018).
Miloš Živković je rođen 1989. godine u Beogradu. Doktorand je srpske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Zaposlen je u Institutu za književnost i umetnost kao istraživač saradnik. Objavio je roman Košmarnik (2021), koji se našao u širem izboru za NIN-ovu nagradu. Tokom studija je sa kolegama osnovao književno društvo „Orfisti“. Deo je tima jutjub kanala Bookvalisti.

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка