NOVO POGLAVLJE U KULTURI I DIPLOMATIJI

24. November 2022.

Veliki javni panel pod nazivom „Kultura i diplomatija” u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) održaće se u PONEDELJAK, 28. novembra u 19 časova u Domu omladine Beograda (sala AMERIKANA).

Ovo je još jedan u nizu javnih panela koji su namenjeni široj publici, sa namerom da se pokrene dijalog i unapredi istraživanje kulturne diplomatije, probude nove ideje kod kreatora spoljnopolitičkih i kulturnih strategija, da se pokrenu nova istraživanja kao i javna diskusija o pitanjima odnosa kulture i diplomatije. Nove teme i aktuelne poglede u oblasti kulture i diplomatije Zaprokul je predstavio u 173. broju časopisa KULTURA.

Kroz prizmu istorijskog iskustva, preporuka iz prošlosti i osvrtom na aktuelne odnose u spoljnoj politici, učesnici u panelu koji Zaprokul organizuje u Domu omladine Beograda predstaviće različita razumevanja kulturne diplomatije i njene primene. Odnos „meke i tvrde moći“, značaj kulturne diplomatije globalnih sila u Srbiji i na Balkanu kao i značaj kulture u spoljnim odnosima Evropske unije, uloga kulturnih institucija u osnaživanju kulturne diplomatije Srbije, uloga i značaj umetnika i naučnika u okvirima diplomatskih inicijativa, samo su neke od važnih tema o kojima će se razgovarati na ovom panelu.

 

Na panelu će učestvovati autori tekstova, kao i širi krug sagovornika iz različitih oblasti:

 

prof. dr Ljiljana Rogač Mijatović, vanredni profesor, Fakultet dramskih umetnosti

dr Ognjen Pribićević, naučni savetnik, Institut društvenih nauka u Beogradu

prof. dr Nevena Daković, redovni profesor, Fakultet dramskih umetnosti

Mladen Lišanin, politikolog, Institut za političke studije

dr Nemanja Radonjić, docent, Filozofski fakultet u Beogradu

dr Ivana Vesić, viši naučni saradnik , Muzikološki institut SANU

 

Moderator panela:

 

dr Aleksandra Kolaković, istoričarka, viši naučni saradnik, Institut za političke studije, priređivač temata „Kultura i diplomatija” u časopisu Kultura

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка