Objavljena knjiga "Novica Tadić, sobom samim"

3. August 2020.

U izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka objavljena je knjiga „Novica Tadić, sobom samim”, u obliku spomenice našem značajnom pesniku, koja sadrži izbor iz njegove poezije, zapisa i izjava datih u razgovorima, uz do sada malo poznate fotografije.

Knjigu je priredio dr Dragan Hamović i povod za njen nastanak predstavlja konkurs za mlade pesnike “Novica Tadić”, koji je ove godine već treći put, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, raspisao Zavod za proučavanje kulturnog razvitka. Dosadašnji pobednici na ovom konkursu, čije su knjige objavljene u ediciji “Prisustva” (nazvanoj po prvoj Tadićevoj knjizi poezije), su Jana Aleksić, Ekrem Hamid, Slađana Šimrak, Branislav Živanović, Jelena Blanuša, Spasoje Joksimović i Vladana Perlić.

Kako navodi njen priređivač, knjiga „Novica Tadić, sobom samim”, “progovara iz prvog lica jednine samog Novice Tadića” i predstavlja “pokušaj izrade jednog pesničkog portreta”, na način usaglašen sa pesnikovim stavom o njegovoj poeziji kao “beskonačnoj poemi sa mnoštvom fragmenata”. Tako ni ova knjiga ne predstavlja “konačan tekst”, već poziv i nadahnuće za dalje čitanje i proučavanje ovog autora.

Dizajner knjige je Dragan Tadirović, recenzenti dr Jana Aleksić i Milomir Gavrilović, a urednik izdanja je dr Vladimir Kolarić.

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка