ODRŽANA SVEČANA PROSLAVA 55 GODINA ZAVODA

11. May 2022.

55 godina rada i postojanja jedinstvene ustanove kulture Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul) obeležena je danas velikom, svečanom proslavom uz prisustvo zvanica iz ministarstava, diriktora ustanova kulture, diplomatije i poznatih ličnosti iz sveta kulture i javnog života.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka je institucija koja predstavlja svojevrsnu riznicu ideja, teorija i politika značajnih za razvoj kulture i ova, po mnogo čemu jedinstvena i značajna ustanova, duže od pola veka uspešno sprovodi aktivnosti u oblasti kulturne politike, poručila je potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na obeležavanju 55 godina Zavoda.

Zavod je bio i ostao stecište razmene mišljenja i akademskih debata, mesto raznovrsnih istraživanja i izrade stručnih i naučnih radova, rekla je Gojković. „Takav pristup u mnogome je doprineo kvalitetnijem izučavanju kulturne prošlosti, stvaranju mogućnosti za detaljnu analizu trenutnog stanja u kulturi i lakšem određivanju strateških pravaca kulturnog razvoja“, istakla je potpredsednica Vlade i ministarka kulture gospođa Maja Gojković.

Cenjeni profesor beogradskog univerziteta i nekadašnji diplomata gospodin Darko Tanasković ukazao je na činjenicu da je „Zavod jedinstvena institucija koja je uvek na dostojanstven i društveno odgovoran način zastupao ono što je bila kultura našega društva datoga vremena.“

Marko Krstić direktor Zaprokula poručio je „ Gledamo u sutra, gledamo u budućnost. Gledamo da Zavod bude najbolji partner Ministarstvu kulture, da budemo savremeni, moderni i prepoznatljivi. Gledajmo zajedno. Sa idejom da je kultura u nama, ili je nema.“

Program proslave 55 godina istraživanja obuhvatio je izložbu o radu Zavoda, prezentaciju novog sajta časopisa Kultura, prezentaciju nove digitalne arhive Zavoda, vodiča za izradu strategija, prvu dodelu jedinstvene specijalne nagrade „Stevan Majstorović“ za doprinos kulturnoj saradnji koja je dodeljena Narodnom pozorištu.

 

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка