Učešće u recepciji ali i produkciji pozorišnih predstava jeste jedan od najznačajnijih segmenata kulturne participacije svih generacija. Pozorišna umetnost, konceptualizovana i u pojmu „pozorište zajednice“, građanima omogućava da promisle o različitim temama i pojavama u svojoj sredini, da stiču nova znanja o sebi i svom kulturnom ambijentu u prošlosti i sadašnjosti, da se i sami izražavaju, te da međusobno nalaze zajedničke jezike razvijajući kulturu pre svega na lokalnom nivou.

Tokom 2019. godine kroz istraživanje pristupa pozorišnom delovanju dece i mladih (projekat „Kulturna participacija i kulturno nasleđe“) delimično su mapirane i tzv. „večernje scene“ odnosno produkcije odraslih članova amaterskih pozorišta koje su namenjene odrasloj publici u lokalnim zajednicama. Shodno tome, predmet istraživanja u okviru projekta „Pozorište zajednice“ jesu produkcija u okvirima večernjih scena amaterskih pozorišta, motivacija odraslih građana da svoje slobodno vreme koriste u stvaralačkim pozorišnim procesima, načini rada od identifikacije tema i tekstova do inscenacija i nastupa pred publikom, te repertoari.

Cilj projekta je da se ispitivanjem motivacije za pozorišno delovanje odraslih, produkcije predstava namenjenih odraslima, te ukupne produkcije amaterskih pozorišta (dečje i omladinske scene 2019 i večernje scene 2020) dođe do znanja od značaja za razumevanje kulturne participacije građana kroz pozorište, razvoj amaterizma te multikulturalnog dijaloga.

Metodološki, naslanjajući se na istraživanje među dečjim i omladinskim grupama u okvirima amaterskih pozorišta, istraživanje počiva na individualnim intervjuima sa glumcima i režiserima angažovanim na tzv. „večernjim scenama“ amaterskih pozorišta širom Srbije.

Sveobuhvatna analiza tendencija pozorišta zajednice kao indikatora razvoja kulture u Srbiji biće izneta u elektronskoj publikaciji.

Rukovodilac projekta: Maša Vukanović
Istraživači: Ana Stojanović i Maja Todorović

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка