Prvi dan Foruma: TREBA OBRNUTI STRELU VREMENA

16. November 2022.

Internacionalni FORUM O OPRAVDANJU STVARALAŠTVA u organizaciji Zaprokula, Narodnog pozorišta i Srpskog filozofskog foruma počeo je juče u Narodnom pozorištu na maloj sceni „Raša Plaović“. Učesnici Foruma su u živoj i dinamičnoj diskusiji razgovarali o stalnoj borbi između stvaranja i razaranja, reda i haosa, postojanja i nepostojanja.

Forum je otvorio filozof Nikola Kajtez koji je s uverenošću istakao „da imperije propadaju, velika carstva nestaju i to nije stvar samo ideologije i politike, nego i fizike. Sve ima svoj razvoj, sve ima svoj proces. Entropija se izbacuje napolje, uvodi se tuđa i tako funkcioniše svaka civilizacija i kultura, na kraju one ipak ne uspevaju da se odbrane od spoljašnosti koja ih dovodi do propasti, do jedne preraspodele entropije i stvaralaštva na nekom drugom mestu. Jedna razvijena kultura, jedna razvijena država je sistem koji bi trebalo da uzme sve najbolje što postoji u drugim sistemima, a sve ono najgore izbaci iz sebe.“

Rafaela Fontana, istraživačica Nacionalnog instituta za optiku iz Firence,  interesantno je govorila o mogućnosti fizike da nam pomogne da obnovimo „čudo viđenja“ klasičnih umetničkih dela, onako kako su izgledala u izvornom stanju i da ih time na neki način rekreiramo, istakavši sposobnost umetnosti da otvori novu perspektivu i novu dimenziju stvarnosti. Ona nauci pristupa na neuobičajen način povezujući optiku i istoriju umetnosti.

Iv Kudano, profesor uglednog Univerziteta u Namuru u Belgiji, rekao je na početku da je ovakav format Foruma jedinstven u Evropi. „Ponekad ne razumemo kvantnu fiziku zbog simbola koje u njoj koristimo. Razumemo matematiku i formu, čak imamo i intuiciju o onome što forma proizvodi, ali ono što ne možemo je da rekonstruišemo ideje konstruisane formom, ideje svakodnevnog života ljudskog bića“.

Provokativna izlaganja podstakla su Hansa Majer-Ajhena, svetski priznatog  dizajnera, Branka Kolarića, fizičara i Vladimira Tabaševića, srpskog pisca, da se uključe u ovaj zanimljiv razgovor.

Pored živog razgovora na sceni, publika je imala priliku da uživa u performansima Marka Stojanovića, našeg poznatog pantomimačara i spektakularnoj plesnoj tački sa UV svetlima specijalno osmišljenoj za ovogodišnji Forum.

Večeras se Forum nastavlja, u isto vreme, na istom mestu – 19 časova u Narodnom pozorištu u Beogradu, mala scena „Raša Plaović“.

Očekujemo još žustriju i uzbudljiviju polemiku!

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка