Realizacija projekta “Kulturne industrije u Srbiji” tokom 2015. godine

25. April 2015.

Osnovna ideja projekta – Jedan od zadataka Zavoda kao kontakt tačke kada je reč o UNESKO-voj međunarodnoj Konvenciji o zaštiti i unapređenju kulturne raznolikosti kojoj je Srbija pristupila 2009. godine jeste mapiranje nocilaca i uvid u stanje kulturne produkcije i distribucije. Prema zadatim smernicama potrebno je istražiti stanje u oblasti  audiovizuelnog stvaralaštva – kinematografije i diskografije (broj filmova u nacionalnoj produkciji, broj filmova rađenih u koprodukciji, broj domaćih produkcijskih kuća i broj bioskop/prikazivača na 1.000 stanovnika, podaci o muzičkoj industriji),  medija (struktura emitovanog programa po godini, vreme emitovanog programa prema nacionalnim grupama, godišnja satnica emitovanog programa prema tipu programske produkcije – domaći/strani), izdavaštva (broj i struktura publikacija, broj izdavača, broj knjižara) , dizajna (problemi, potencijali razvoja industrije dizajna, dizajn inkubatora) .

Predmet istraživanja

Nakon prikupljenih podataka o akterima i kompletiranju baze o svim subjektima u navedenim oblstima, u 2015. godini pažnja istraživača biće usmerena na oblast audiovizuelnog stvaralaštva i dizajna, pregledu aktera, uvidu u probleme, prioritete u funkcionisanju i slična pitanja .

Ciljevi projekta

 Sagledavanje stanja u oblasti diskografije, kinematografije i dizajna u Srbiji (broja aktera, problema i prioriteta u daljem razvoju) .

Rukovodioci projekta: Bojana Subašić, Bogdana Opačić i Dejan Zagorac

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка