Srbiju i Kubu spajaju iste duhovne i kulturne vrednosti

5. November 2022.

Uz prisustvo ambasodora mnogih država u Srbiji, zvanica iz diplomatskog kora i poznatih ličnosti iz kulturnog života u prijatnoj atmosferi Galerije Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokula) održana je svečana proslava 120 godina diplomatskih odnosa Srbije i Kube. Simbolično, 4. novembra, na dan prijema pisane čestitke kralja Srbije Aleksandra Obrenovića upućene Tomasu Estradi Palmi, izabranom predsedniku Republike Kube, povodom njegove inauguracije otpočeli su diplomatski odnosi naše dve prijateljske zemlje. Obeležavanjem ovog značajnog jubileja Zaprokul i ambasada Kube želeli su da istaknu značaj očuvanja kulturnih  veza.

Pozdravnu reč mnogobrojnoj okupljenoj publici uputio je Marko Krstić, direktor Zavoda, istakavši da nas bez obzira na različitost naše dve zemlje spajaju iste duhovne i kulturne vrednosti, čijim prožimanjem, stalnim razvojem i unapređenjem svakodnevno stvaramo nove kulturne veze na temeljima diplomatskih i prijateljskih odnosa između Srbije i Kube.

Njegova ekselencija Gustavo Trista del Todo, ambasador Republike Kube govorio je o kulturi i istoriji diplomatskih odnosa Srbije i Kube, i našim zajedničkim rezultatima u kreiranju novog, humanijeg društva. Zahvalivši Zavodu na izuzetnoj i svesrdnoj pomoći u organizaciji ovog događaja zaključio je: „saradnja naše dve zemlje uvek je bila produktivna i u ekonomiji i u kulturi. Kultura je duša naroda, ona je baza svih naših odnosa…“

Potom se obratio i gospodin Stanko Blagojević, pomoćnik ministra kulture za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture koji je u svom govoru istakao da je: „duboko međusobno razumevanje naša dva naroda zasnovano  na slobodarskoj tradiciji, ljubavi prema slobodi,nezavisnosti i slobodarskim idealima.“

Direktor Zavoda gospodin Krstić ovom prilikom uručio je ambasadoru Kube gospodinu Tristu del Todu poklon plaketu sa likom grifona, mitskog bića koje je zaštitni znak Zavoda, i majicu sa logom događaja, a u čast prijateljstva i diplomatskih odnosa naše dve zemlje.

U nastavku programa Marko Terzić, viši kustos Muzeja 21. oktobar iz Kragujevca i autor gostujuće izložbe „ČE.59.KG.“ povodom Če Gevarine posete Jugoslaviji,  istakao je  da nas lik ovog velikog čoveka stalno nagoni da tragamo za boljim i pravednijim duštvom u vremenu bezidejnosti.

IZLOŽBA JE OTVORENA OD 4. DO 18. NOVEMBRA,

SVAKOG RADNOG DANA OD 9 DO 16 ČASOVA.

ULAZ JE SLOBODAN!

Dobro nam došli!

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка