Svečano otvorena izložba ODISEJA NESVRSTANIH

8. October 2021.

U četvrtak, 7. oktobra u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka svečano je otvorena izložba ODISEJA NESVRSTANIH inspirisana 60-godišnjicom Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, uz prisustvo ambasodora država Nesvrstanih, zvanica iz diplomatskog kora i poznatih ličnosti iz kulturnog života Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije i pisac, Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije, Goran Milašinović, predsednik Nacionalnog komiteta za saradnju sa Uneskom i pisac, direktor Arhiva Jugoslavije Milan Terzić, Dubravka Đukanović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture i mnogi drugi.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka ovom izložbom istakao je kulturni aspekt ideje i prakse nesvrstanosti, uključujući tu i aspekte kulturne politike, kulturne diplomatije i strateške kulture.
Pozdravnu reč okupljenoj publici, ambasadorima Unije Burme, Egipta, Ekvadora, Indije, Indonezije, Iraka, Kube, Konga, Kipra, Maroka, Libana, Venecuele, ministrima i direktorima ustanova kulture, uputio je Marko Krstić, v.d. direktora Zavoda.

Krstić je u svom obraćanju istakao da je: „Ideja nasvrstavanja u prvom redu bila motivisana otporom prema kolonijalizmu, koji pre svega podrazumeva kulturno pokoravanje, nametanje sopstvenih idejno-vrednosnih normi i tradicija kolonijalizovanim narodima. U tome merilo vrednosti ne mogu biti samo materijalna sredstva i odnosi, nego i ideje i vrednosti, dakle kulturna politika, koja jače od svega materijalnog i interesnog integriše jednu zajednicu i čini je onim što ona jeste, ali i omogućuje njenu povezanost sa drugim zajednicama, pa time i celim ljudskim svetom.“

Izložbu je otvorio pomoćnik ministra kulture i informisanja za savremeno stvaralaštvo gospodin Radovan Jokić, zahvalivši organizatorima na prilici da kroz  zanimljivu retrospektivu sagledamo i preispitamo sadašnje rezultate politika sile u suočavanju sa mogućnostima miroljubive koegzistencije, kao i najvažniji aspekt promena.
Publiku je kroz izložbu vodio Matija Malešević, magistar politikologije na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose, a nakon toga priređen je koktel za sve zvanice.
Izložba će biti otvorena za posetioce u periodu od 8. do 17. oktobra 2021. godine u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u ulici Rige od Fere 4 u Beogradu.

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка