Tribina u čast jubileja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu

27. September 2021.

U okviru obeležavanja šest decenija od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu (1961), u koje su uključene nekolike državne institucije, u punom Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, u petak, 24. septembra 2021. godine, u 13.00, održana je inspirativna tribina na kojoj su govorili: književnik i v.d. direktora Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marko Krstić, i istoričar i profesor Predrag J. Marković, uz prikazivanje materijala iz bogate arhive Filmskih novosti.
Pozdravnu reč uputio je v.d. upravnika Narodne biblioteke Vladimir Pištalo koji je istakao značaj Pokreta nesvrstanih na ideologiju, državnu politiku i kulturu naše zemlje.
Marko Krstić, v.d. direktora Zavoda osvrnuo se na uticaj kulturne politike tog doba na savremeno društvo. Posmatrajući iz jednog šireg ugla istoriju Srbije istakao je da je ona uvek bila nesvrstana, da su Srbi nesvrstani koliko je stara i njihova državnost, i kako se i danas uz veliko lično odricanje i žrtvu može biti nesvrstan, što jeste jedan način oživljavanja i reaktuelizacije ideje Pokreta nesvrstanih.
Profesor Predrag J. Marković u svom obraćanju ukazao je na značaj ideje Pokreta nesvrstanih u percepciji identiteta naroda i nostalgičnog ponosa koji obeležava sećanje na to vreme. Važna pouka ideje nesvrstanih, za profesora Markovića jeste otvorenost ka svetu kao jedini put razvoja, i to nasleđe svakoko treba da zadržimo.

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка