Posle velikog uspeha knjige „Ukusi Đerdapa“, koja je 2012. godine dobila „Turistički cvet“ kao najbolja publikacija iz oblasti turizma, i uspešne promocije u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti i Kulturnom centru Srbije u Parizu, radimo na gastronomsko-kulturološkoj knjizi o još jednom izuzetom predelu Srbije – Staroj planini.

Region Stare planine (opštine Pirot, Dimitrovgrad, Knjaževac i Zaječar), jedan je od najlepših i prirodno najočuvanijih delova Srbije, dok je privredno i turistički slabo ili pogrešno iskorišćen (masovni skijaški turizam uz uništavanje prirode). U selima podno Stare planine živi starija populacija i stari recepti i znanja stanovništva ovog područja su u opasnosti da zauvek nestanu.

Izdavanje knjige o gastronomskoj baštini Stare planine, doprineće promociji ovog dela Srbije i bilo komplementarno drugim, sličnim projektima koji se odvijaju na ovom području. Knjiga će se sastojati iz dva dela – teorijskog u kome bi se predstavile osnove nematerijalne baštine stanovništva Stare planine, i dela sa autentičnim receptima od autentičnih namirnica.

Koordinator: Dejan Zagorac

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка