Unesko objavio poziv za podnošenje nominacija za Međunarodnu nagradu za kreativnu ekonomiju koju podržava Narodna Republika Bangladeš

11. June 2021.

Povodom obeležavanja 2021. godine kao Međunarodne godine kreativne ekonomije, Unesko sa zadovoljstvom objavljuje poziv za podnošenje nominacija za Unesko – Bangladeš Šeik Mudžibur Rahman međunarodnu nagradu za kreativnu ekonomiju.
Nagrada u iznosu od 50.000 američkih dolara dodeljivaće se bijenalno u tri ciklusa u cilju prepoznavanja i nagrađivanja izuzetnih inicijativa pojedinaca, institucija i organizacija, koje su realizovale inovativne projekte ili programe za promociju preduzetništva mladih u domenu kreativne ekonomije (starosti 16 i više godina). Nagrada, koju je podržala Narodna Republika Bangladeš, nosi ime Oca nacije Bagladeša i pokrenuta je na stogodišnjicu njegovog rođenja.
Prva ceremonija dodele nagrada biće održana na 41. zasedanju Generalne konferencije Uneska u novembru 2021. godine. Naredne dve ceremonije održaće se u okviru redovnih zasedanja Konferencije članica Konvencije o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza (Unesko 2005).
Proces nominovanja odvija se onlajn putem internet stranice Uneska, a prijave se podnose na engleskom ili francuskom jeziku.
Za više informacija o nagradi, posetite LINK i preuzmite KONCEPT.

Ukratko o nagradi:

Ko može podneti nominaciju?

• Vladine agencije iz država članica Uneska, uz konsultacije sa njihovim nacionalnim komisijama za saradnju sa Uneskom, i relevantnim ministarstvima aktivne na polju kreativne ekonomije
• Nevladine organizacije koje imaju zvanično partnerstvo sa Uneskom
• Međunarodne, regionalne i nacionalne stručne, akademske i nevladine organizacije aktivne u polju kreativne ekonomije.
Nominacije samog sebe nisu dozvoljene.

Ko ima pravo da bude nominovani?

Pojedinci, institucije i organizacije koje su dale značajan doprinos kreativnoj ekonomiji osmišljavanjem i realizacijom inovativnih projekata i inicijativa koje promovišu preduzetništvo mladih u kreativnoj ekonomiji (starosti 16 i više godina).
Kako predati nominaciju?

Popunite ONLAJN OBRAZAC za nominaciju na engleskom ili francuskom jeziku, zajedno sa svim potrebnim dokumentima, uključujući pismo podrške Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom najkasnije do 21. jula 2021. godine (u ponoć po pariskom vremenu)
Svaka nominacija treba da sadrži:
• portfolio/biografija kandidata i opis rezultata/dostignuća inicijative;
• detaljan opis koji pokazuje kako inicijativa nominovanog doprinosi ciljevima nagrade;
• prateća dokumenta (fotografije, video materijal, iskustva učesnika programa, izveštaji);
• pismo podrške Nacionalne komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom

Kalendar

04. jun 2021. godine – objavljivanje poziva za nominacije
21. jul 2021. godine – zatvaranje poziva za nominacije
Sredinom novembra 2021. godine – ceremonija dodele nagrada u sedištu Uneska u Parizu, Francuska.

©Christine Ödlund Amiralens Trädgård, Photograph by Jean-Baptiste Beranger, Courtesy Galleri Riis/Christine Ödlund, 2013, Sweden

Kontakt

Adresa
Rige od Fere 4, Beograd
Telefon
+381 11 2637 565
Faks
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка