Tribina „Prosveta u tranziciji društvenih vrednosti“


Друга трибина посвећена теми Ка друштву у ком су вредности важне одржаће се у четвртак, 30. маја, с почетком у 19 часова у просторијама Завода за проучавање културног развитка, Риге од Фере 4, Београд

Турбулентан, исцрпљујућ и више пута прекидан и преусмераван процес транзиције српског друштва из социјализма у капитализам довео је систем просвете у незавидан положај. У просвети је видљиво паралелно присуство различитих, понекад чак и супротстављених вредносних система: док образовне политике декларативно промовишу демократске вредности, неке новије мере упућују на све већу окренутост просвете тржишту рада; још увек живо сећање на „боља времена“, пак, мотивише образовну праксу, али понекад изазива и неповерење према променама.

Да ли је сврха образовања у друштву јасна, постоји ли конфузија у вредносном опредељењу које одређује њену васпитну улогу и да ли оваква ситуација чини српску просвету жртвом транзиционих промена? Одговоре на ова питања потражићемо на трибини, настојећи да оцртамо пут како просвета може постати покретач позитивних промена и стожер консолидације друштвених вредности.

У разговору учествују:

Драган Тодоровић, Департман за социологију Филозофског факултета у Нишу
Елеонора Влаховић, ЗУОВ, Центар за развој програма и уџбеника
Каја Дамњановић, Одељење за психологију Филозофског факултета у Београду
Јасмина Борић, Средња економска школа Сомбор, професор грађанског васпитања и социологије
Богдана Опачић, Завод за проучавање културног развитка, виши стручни сарадник/истраживач
Разговор води Невена Митранић, Одељење за педагогију Филозофског факултета у Београду.

Уредница трибине: Сунчица Милосављевић, БАЗААРТ – репрезентативно удружење у култури.

Захваљујемо се најлепше госпођи Радмили Радић Дудић за помоћ у припреми трибине.

Трибина је увод у националну конференцију посвећену сарадњи културе и образовања: “ВАСПИТАВАТИ КУЛТУРОМ – Ка друштву у ком су вредности важне”, коју 24. и 25. јуна у Београду организују БАЗААРТ, Завод за проучавање културног развитка, Центар за драму у едукацији и уметности и Мало позориште „Душко Радовић“.
Трибине и конференција су програми ЛОТРЕК центра Београд, који води БАЗААРТ.

Календар

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве