Трибина Стеван Мајсторовић: Планирање културног развоја – ко су актери, који су нивои, ко се пита?

23. марта 2009.

Планирање културног развоја: ко су актери, који су нивои, ко се пита?

Трибину је отворио директор Завода, Александар Лазаревић који је нагласио да ће се овакви скупови на актуелне теме из области културне политике редовно одржавати у Заводу. Својим присуством, министар културе Небојша Брадић потврдио је важност оваквих скупова на којима би се дијалогом и заједничким напором могло доћи до формулисања смерница развоја националне стратегије културног развоја.

Модератор трибине, проф. др Милена Драгићевић-Шешић усмеравала је дискусију у којој су учествовали: Ана Вујановић (Теорија која хода), Сретен Угричић (Народна библиотека Србије), Бранислава Анђелковић-Димитријевић (Музеј савремене уметности), Наташа Милојевић (Идеја), Иван Митић (Аrte mediа), Александар Ђерић (Академика), Љубица Бељански-Ристић (Центар за културу Стари град), Љиљана Ђурић (Савез драмских уметника Србије), Радослав Зеленовић (Музеј југословенске кинотеке), Ивана Авжнер (секретарка за културу града Београда), Драган Амброзић (Дом омладине Београда), Кристина Кујунџић (Швајцарски програм за културу), Татјана Цвјетићанин (Народни музеј), Божидар Ђуровић (Народно позориште), Ана Марковић (Културни центар Гроцка) и други.
У трочасовном саветовању, кроз исказивање генералних проблема и ставова актера из три сектора културног система дошло се до закључка да је најбитније да се крене од личне иницијативе и преузимања одговорности сваког актера, како би реформа културе могла бити спроведена: редефинисањем мисије и визије институција културе, постизањем консензуса о вредносном систему и реформом унутрашњег система рада установа културе. Све наведено представља предуслов за планирање културног развоја и унапређење културног система Србије.
Улога Завода за проучавање културног развитка, као медијатора у том процесу је да пројектима, истраживањима, трибинама и организацијом округлих столова пружи подршку најразличитијим актерима у области културе и постане слободна зона изражавања.

(интегрални аудио и видео записи доступни су у Заводу)

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка