Трибина Стеван Мајсторовић: „Установе културе и цивилни сектор, сарадници или конкуренти?“

27. априла 2009.

У простору Галерије Завода за проучавање културног развитка одржано је, у оквиру програма трибине која носи име оснивача наше институције Стевана Мајсторовића, друго по реду саветовање посвећено културној политици Србије. Модератор саветовања био је мр. Александар Бркић, асистент на Факултету драмских уметности Универзитета уметности у Београду.

У поздравној речи директор Завода г. Александар Лазаревић скренуо је пажњу учесника и публике на чињеницу да се саветовање одржава на 42 годишњицу оснивања институције: уместо свечарења Завод је јубилеј одлучио да обележи радно, у складу са временима и својом делатношћу – истраживањем феномена у култури и културног развоја Србије.
Говорећи о Трибини Стеван Мајсторовић рекао је да „… смо сматрали да је јако битно да постоји неко место … на коме се разговара о култури, дебатује, чују се различита мишљења, различити ставови. (…) из разговора може да произађе нешто корисно за оне који на крају доносе одлуке … Зато их често и позивамо.“

Овом приликом на Трибини Стеван Мајсторовић са стране државних институција учешћа су узели Надица Момиров, државна секретарка за културу; Александар Пековић, помоћник секретарке за културу Града Београда; Саша Миливојевић, Центар за културу Инђија; Катарина Живановић која се нашла у двострукој улози као директор Музеја историје Југославије али и дугогодишњи актер из области иницијатива цивилног друштва (Културни центар Рекс).С аспекта цивилног друштва на саветовању су, између осталих говорника, учешћа узели Кристина Кујунџић (Swiss Cultural Program), Марко Раденковић (Avantura Cooltura), Дејан Убовић (Културни центар „Град“), Зоран Пантелић (Centar za nove medije_kuda.org). Занимљивој дискусији се, у два наврата, веома емотивним излагањима придружила Борка Павићевић из Центра за културну деконтаминацију. Преузмите изводе из дискусије.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка