Запрокул домаћин састанка Европске групе за музејску статистику (EGMUS)

Завод за проучавање културног развитка био је домаћин редовног годишњег пленарног састанка Европске групе за музејску статистику (EGMUS), у четвртак и петак 20 и 21. априла.

Завод за проучавање културног развитка био је домаћин редовног годишњег пленарног састанка Европске групе за музејску статистику (EGMUS), у четвртак и петак 20 и 21. априла. ЕГМУС окупља европске институције које су задужене за званичну статистику о музејима на националном нивоу. На овом важном дводневном заседању окупило се више од двадесет представника институција и организација из Европе, са додатним учесницима који су скупу присуствовати онлајн. Главни циљ је размена искуства и представљање успешних  пракси које доприносе развоју и стандардизацији методологије у овом домену, као и да се афирмишу иницијативе које могу да укажу на нове приступе у афирмацији и презентацији музејске делатности у целини.

Након поздравне речи в.д. директора Завода, Владана Церовића, уводно предавање одржао је  проф. Никола Крстовић, са Филозофског факултета Универзитета у Београду. Активности у овој области у Србији представиле су  Биљана Јокић и Маријана Узуновски, координаторке националног информационог система е-Култура. На скупу су говорили представници бројних европских земаља, као што су Грчка, Италија, Летонија, Литванија, Немачка, Пољска, Холандија, Финска, Хрватска, Чешка, Швајцарска. Посебно обраћање имали су и  представници Еуростат-а, са којим је ЕГМУС непосредно повезан.

Иначе, Завод за проучавање културног развитка је основан 20. априла 1967. године и овим састанком радно је обележено 56. година постојања и рада наше установе.

Marijana Uzunovski Egmus

Календар

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве