Завод организује онлајн јавну дебату „Уметност отпора пандемији“ у оквиру Унеско иницијативе ResiliArt

19. маја 2020.

Обавештавамо Вас да у оквиру Унеско иницијативе ResiliArt, Завод за проучавање културног развитка, национална контакт тачка за Конвенцију о заштити и унапређењу разноликости културних израза (Унеско 2005), поводом обележавања Светског дана културне разноликости за дијалог и развој, у четвртак 21. маја у 14 часова уживо на фејсбук страници, организује онлајн јавну дебату о превазилажењу последица пандемије у области културе и уметности, која ће бити емитована уживо путем фејсбук странице Завода.

Унеско је 15. априла 2020. године покренуо иницијативу под називом ResiliArt, чији је циљ да, у условима пандемије, укључивањем уметника, стручњака у култури и публике подигне свест о значају културе, учини видљивим уметнике широм света и осигура да се њихови гласови чују на нивоу јавних политика, и да помогне доносиоцима одлука у развоју нових мера и механизама доприноса култури.

Унеско је позвао све земље чланице да се прикључе покрету ResiliArt организованом у форми јавних дебата у онлајн простору, на друштвеним мрежама, у којима учествују уметници и стручњаци у култури.  Дебатом, коју ће модерирати др Вук Вукићевић, директор Завода,  желимо да дамо допринос сагледавању културе у Србији и да тако сви заједно будемо део ове важне Унеско иницијативе. У разговору ће, овим поводом, учествовати еминентни уметници и стручњаци у области културе:

  • др Ивана Вујић, управница Народног позоришта у Београду;
  • др Тијана Палковљевић Бугарски, директорка Галерије Матице српске;
  • мр Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије;
  • Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда;
  • мр Никола Божовић, уметник, доцент на Факултету примењених уметности у Београду, члан УЛУС-а и
  • Борислав Дугић, музичар, члан председништва УМУС-а.

Намера нам је да овом дебатом резимирамо колико су нам култура и уметност значили у изолацији током пандемије, у којој мери су музика, филмови, галеријски и музејски, позоришни програми у дигиталном облику постали део наше свакодневице; колико смо током претходна два месеца били уживаоци културних садржаја, и да ли нас је ситуација подстакла да се и креативно изразимо и на тај начин дамо допринос нашем и светском културном простору. Дебатом ћемо сагледати одговоре еминентних стручњака и уметника на питања: колико је култура важна, прилагодљива, да ли је и колико отпорна на највеће изазове и колико и ми, захваљујући њој, постајемо отпорни у нашем одговору на тешке околности.

#ShareCulture @unesco #Zaprokul @Zaprokul

 

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка