Завод за проучавање културног развитка на Сусрету министара културе и представника установа културе земаља Југоисточне Европе

9. маја 2019.

У Солуну је 7. и 8. маја 2019. године одржан Сусрет министара културе и представника установа културе земаља Југоисточне Европе, чији домаћин је била министарка културе и спорта Републике Грчке Мирсини Зорба.

Републику Србију су на сусрету представљали др Дејан Масликовић, помоћник министра културе и информисања Републике Србије, у име министра културе и информисања Владана Вукосављевића, Бојан Суђић, уметнички директор Београдских музичких свечаности и др Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка.

Вук Вукићевић је, као учесник округлог стола директора установа културе земаља Југоисточне Европе, истакао важност развоја и неговања међународне сарадње у култури и представио капацитете Завода за проучавање културног развитка у овој области. Нагласио је како је основни циљ Завода да, у складу са својом историјом и мисијом, конкретно доприноси препознавању и решавању проблема који постоје у култури наше земље, у региону, Европи и свету, и то у циљу развоја културе и њене улоге у развоју целокупног друштва, као и унутрашњој отворености, односно доступности културе свим грађанима и подстицању културног стваралаштва, уз отвореност према другим културама.

У складу са тим, Вукићевић је присутне представнике установа културе позвао на сарадњу са Заводом за проучавање културног развитка у следећим областима: партнерско конкурисање код европских и међународних фондова; развој заједничких истраживачких пројеката; пројекти унапређења статистике у култури; култура и одрживи развој; доприношење разноликости културних израза; развој заједничких интернет ресурса у циљу лакшег и бржег повезивања и реализације партнерских пројеката; организација научних и стручних скупова и конференција; организација семинара и едукативних програма; пројекти у области дигиталног и традиционалног издаваштва, уз отвореност за друге облике сарадње.

Министри културе земаља Југоисточне Европе потписали су заједничку декларацију у којој су изразили усмереност ка културној сарадњи на нивоу региона, у циљу промоције културне разнoликости, покретљивости и размене, са посебним нагласком на развоју резиденцијалних и система размене за уметнике и подстицању и промовисању уметничке сарадње и копродукције.

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка