13. позив Унеско Међународног фонда за културну разноликост

29. марта 2022.

Да ли сте установа у области културе, представници јавних управа или организација цивилног друштва са идејом за пројекат који ће дати снажан допринос креативној економији? Овај позив је за вас!

До 15. јуна 2022. године, Унеско ће примати предлоге пројеката у оквиру 13. Позива за аплицирање за средства Међународног фонда за културну разноликост (у даљем тексту Фонд). Фонд је успостављен Конвенцијом о заштити и унапређењу разноликости културних израза (2005) и подржава појаву динамичног културног сектора у земљама у развоју.
Право пријаве имају органи јавних власти, јавне институције и невладине организације из земаља у развоју које су чланице Конвенције 2005 (међу којима је и Србија), као и међународне невладине организације регистроване у земљама потписницама Конвенције 2005.

Пројекти морају јасно довести до структурних промена кроз:

• увођење и/или разраду практичних политика и стратегија које имају директан и структурни утицај на стварање, производњу, дистрибуцију и приступ разноликим културним изразима

• јачање вештина у јавном сектору и организацијама цивилног друштва за подршку одрживим локалним и регионалним културним индустријама и тржиштима у земљама у развоју.

Сви пројекти би у крајњем исходу требало да допринесу одрживом креативном екосистему и Агенди Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године.

Од 2010. године, Фонд је уложио 9,4 милиона америчких долара за финансирање 129 пројеката у 65 земаља у развоју, као подршку креативној економији и инклузивном и одрживом економском расту у креативним и културним индустријама. Ове различите иницијативе допринеле су развоју и спровођењу културних политика, јачању културног предузетништва и професионалних обука, приступа новим тржиштима и учешћа у културном животу. Погледајте преглед подржаних пројеката.

Максимални износ средстава који се може потраживати по пројекту је 100.000 америчких долара. Период имплементације пројеката је између 12 и 24 месеца, са почетком реализације најраније од априла 2023. године. На конкурс се аплицира путем електронске платформе, а пријаве се попуњавају на енглеском или француском језику. Крајњи рок за слање пријава је до поднева 15. јуна 2022. године.

Додатне информације о врстама прихватљивих пројеката и начину аплицирања преузмите ОВДЕ

Контакт

Адреса
Риге од Фере 4, Београд
Телефон
+381 11 2637 565
Факс
+381 11 2638 941
info@zaprokul.org.rs

Сва права задржана | Завод за проучавање културног развитка