Biblioteka Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka

Biblioteka Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka je specijalna biblioteka, zatvorenog tipa. Njena osnovna delatnost  je da omogući pristup informacijama tako što ih sveobuhvatno prikuplja, obrađuje i stavlja na raspolaganje istraživačima Zavoda, ali i svim zainteresovanim stranama. U obavljanju svoje delatnosti Biblioteka Zavoda prati i primenjuje principe savremenog bibliotekarstva, redovno prati propise i nabavlja aktuelnu stručnu literaturu. Matična biblioteka je Biblioteka grada Beograda.

Biblioteka prati izdavačku delatnost iz oblasti stručnih publikacija u zemlji i inostranstvu radi nabavke novih izdanja i podizanja nivoa kvaliteta bibliotečkog fonda. Zahvaljujući nabavci aktuelnih naslova, knjiga, časopisa i stručne literature stekli su se uslovi za dalji rad na povećanju broja čitalaca među studentima, stručnjacima i drugim građanima zainteresovanim za proučavanje kulturnog razvitka. Potrebno je nastaviti sa nabavkom knjiga i literature iz oblasti sociologije, posebno sociologije kulture, kulturne politike, istorije, istorije umetnosti, antropologije i drugih humanističkih nauka i umetničkih domena.

Dokumentalističko odeljenje Zavoda decenijama je pratilo istraživače i omogućilo stvaranje specijalizovane biblioteke koja sadrži unikatne radove od posebnog značaja za praćenje ne samo razvoja kulture u Srbiji već i pitanja važnih za razvoj društvenih i humanističkih nauka u Srbiji i na prostorima bivše Jugoslavije. Javnosti je dostupna biblioteka Zavoda organizovana u dve celine: monografsku i periodiku

Na osnovu uputstava matične Biblioteke grada Beograda, 2017. godine je izvršena potpuna revizija bibliotečkog fonda, kada je uređen i modernizovan prostor biblioteke.

U fondu Biblioteke se trenutno nalazi 3378 jedinica, od toga 2241 monografska i 1137 serijskih publikacija.

Kontakt: biblioteka@zaprokul.org.rs

Marijana Uzunovski
Jelena Đorđević
Siniša Stefanović

Календар

Nema rezultata.

е-Култура

Часопис Култура

UNESCO фонд за културну разноликост

ГЕО СРБИЈА

Последње објаве